Кампанията по директните плащания за 2016 година ще започне от 1 март, но без да е готова единната информационна система на Министерството на земеделието и храните. Това обяви в интервю за Фермер.БГ министърът на земеделието и храните Десислава Танева. В момента тече процедура по обжалване за обществената поръчка, която е в крайна съдебна фаза. Още с влизането си в мандат стартирахме с обявяването на обществената поръчка. Започна се обаче с обжалвания и инстанции и сега сме на тази фаза. Искахме да успеем с внедряването на новия софтуер за Кампания 2016 в Областните дирекции по земеделие. Това щеше да улесни кандидатстването по директните плащания в реално време и съвсем облекчено, но не успяхме, посочи Танева.
 
 
Единната информационна система в цялостния си вид, както трябва да стане, няма как да бъде внедрена до 1 март. В най-добрия случай, до тогава може да е готов договора за изработването ѝ, след приключването на съдебните процедури. 
 
МЗХ в момента изработва подобрение на системата за кандидатстване и най-вече за регистриране на правните основания. Така че процесът ще е облекчен при всички случаи и няма да е затрудни, както беше миналата година, обеща земеделският министър.
 
На 15 февруари изтича срокът за регистрация на правните основания. Системата ще позволи площите, които ще се заявяват за подпомагане да са само тези, които имат правно основание. Миналата година, ние ограничихме лимита според очертаванията в едно землище според общия обем правни основания само като стойности, но без да ги индивидуализираме като отделни имоти, докато сега това прецизиране ще се направи, уточни Танева.