За съжаление, последните няколко седмици са доста тежки за фермерите в България. Очите им са вперени непрекъснато в небето. Има региони в страната, в които все още не е паднала и капка дъжд от момента на топене на снеговете през март месец. Това означава два месеца без дъжд, което е пагубно специално за пролетните култури. Това коментира за Фермер.БГ изпълнителният директор на Булагро Груп Христофор Бунарджиев. 
 
 
„Фермерите влязоха по-късно в нивите заради преовлажняването и заради калното време. Засяха и оттам нататък обаче картината с поникването е много сложна и много шарена. В Стара Загора има 100 л дъжд за последния месец, докато в Ямбол, който е само на 60 км по права линия, не е паднала и капка дъжд. Подобно е положението в Шумен, в Търговище, в Русе. Това създава сериозни страхове и притеснения у фермерите, защото знаете, че нашият бизнес е фабрика под открито небе и притесненията са големи и аз ги виждам в очите им“, каза той. 
 
 
Според Бунарджиев това положение ще повлияе на инвестиционните решения, които фермерите взимат.
„Хората казват: „Каква хубава машина. Много ми трябва. Но не е валяло вече два месеца. Няма влага. Културите са поникнали на места само – тук едно семенце, две не са“. Това наистина е много сериозно“, отбеляза Христофор Бунарджиев. 
По думите му другият голям проблем, който вече три години притиска до стената българските фермери, са ниските изкупни цени на продукцията. 
 
„Ако нормалната цена на пшеницата е 320 лв. – 340 лв., през последните три години ние сме свидетели на ценови равнища от порядъка на 240 лв. – 260 лв. Това сериозно притиска фермерите. И ако при пшеницата, благодарение на повишаването на добивите, ние успяхме да компенсираме частично разликата в цената, при слънчогледа положението е трагично“, коментира Христофор Бунарджиев. 
 
 
Той направи сравнение за последните 15 години. 
„Ако през този период цената на слънчогледа се е движела около 350 евро (700 лв.), пред последните две години цената е между 540 лв. и 560 лв. При тези ценови нива, колкото и да е висок добива, не могат да се компенсират направените разходи. Дори в нашето стопанство, независимо от сериозните инвестиции, които правим, трета година ние сме на загуба със слънчогледа“, посочи Бунарджиев  и добави: „Това при всички случаи влияе на инвестиционните намерения на фермерите и на устойчивото развитие на бранша като цяло“.