Основните реформи на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС постепенно започнаха да дават своето отражение и в хранително-вкусовата промишленост за подобряване на пазарната ориентация, адаптирането към нови пазарни възможности и по-добра международна конкурентоспособност.


Основните продукти, които ЕС изнася са вино и спиртни напитки, млечни продукти, преработени продукти от месо, зехтин и тестени изделия, но най-вече зърнени храни и мляко на прах. ЕС предлага разнообразен спектър от конкурентни продукти на всички нива на веригата на селскостопанската стойност. През втората половина на 2014 г. търговията на ЕС в хранително-вкусовата промишленост обаче бе засенчена от ограниченията на вноса, наложени на някои продукти от Руската федерация.


Независимо от това, износителите от ЕС успяха да разнообразят дестинациите за експорт и дори леко увеличиха общата стойност на износа на хранително-вкусовата промишленост. ЕС поддържа позицията си на световен номер 1 износител през 2014 г., като износът на храни формира повече от 7% от всички изнесени стоки, формирайки излишък в размер на € 18.0 милиарда.


В момента, петте най-големи дестинации за EU28 в износа на храни и агро продукти са САЩ, Русия, Китай, Швейцария и Япония. Макар и далеч, САЩ поглъща 13% от общия износ. Въпреки че ЕС и САЩ са все още в преговори по инвестиционно-търговското трансатлантическо партньорство (TTIP), то данните за 2014 вече потвърждават нарастващото значение и укрепени връзките със САЩ в областта на търговията на селскостопански хранителни продукти. През 2014 г. продажбите в САЩ са нараснали по-бързо, отколкото във всяка друга петте най-големи държави (7%).

.
Втората най-важна експортна дестинация е Русия, въпреки регистрираният драматичен спад в продажбите от -23% , заради ембаргото за някои продукти (месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци) през втората половина на 2014.


Виното, алкохолните напитки, сайдерите и оцетът продължават да доминират в кошницата на изнасяните продукти, като всеки един от тях формира по 8% от общия износ EU28 в хранително-вкусовата промишленост. Най-високи печалби през 2014 бяха постигнати за продукти, които вече представляват значителна част от износа: детски храни, мляко на прах и суроватка, пшеница, шоколад и захарни изделия, както и субпродукти, приготвени от зеленчуци, плодове и ядки.


По отношение на вноса, за EU28 предимно се внасят тропически плодове, ядки и подправки, кафе, чай, какаови продукти, които в повечето случаи отбелязват ръст в цените отколкото през предходната година. Силно намалява обаче вносът в ЕС на захар и някои маслодайни култури.


ЕС остава основен вносител на селскостопански и хранителни продукти от най-слабо развитите страни, чиято стойност (€ 3.0млрд) е по-голяма от комбинирания внос за САЩ, Китай, Япония, Русия и Канада (€ 2,5 млрд).


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!