Известното в целия свят хранилище за семена от селскостопански култури получи в деня на своята 10-годишнина – 27 февруари 2018 г., нови дарения от генетичен материал, благодарение на които неговата колекция достигна 1 млн. вида семена.
 
 
В хранилището са постъпили над 70 000 нови култури. В това число са семената от зърнените култури ориз, пшеница и царевица, уникален сорт естонски картофи, а също и ечемик, който се използва в производството на ирландска бира, съобщи BBC.
 
Световната банка семехранилище за посадъчен материал е създадена през 2008 г. под егидата на ООН за съхранение на генетичен материал от всички съществуващи по света селскостопански растения. Проектът се изпълнява с 9 млн. долара от Норвегия.
 
Наричат обекта „Хранилище на Страшния съд“, тъй като неговата задача е да не допусне унищожение в резултат на някаква глобална катастрофа. Обемът на хранилището е достатъчен за разполагане на 4.5 млн. образци от семена. Една от трите камери вече е запълнена почти до горе с пакети със семена. Броят на единиците за съхранение достигна 1 059 646.
 
 
Снимка: seedvault.no
 
На дълбочина хранилището достига 120 метра, а във височина се издига на 130 метра над морското равнище в селцето Лонгйир на остров Шпицберген между Норвегия и Северния полюс. Банката е оборудвана с бронирани врати, устойчиви на взрив, и шлюзови камери. Съхранението на материалите се осигурява от природно ниските температури , както и от хладилни инсталации, които могат да работят на местни въглища.
 
Семената са разположени в запечатани пликове, които на свой ред са опаковани в четирислойни пластмасови пакети, поставени в контейнери на метални рафтове. Ниската температура от минус 18 °C и ограниченият достъп на кислород осигуряват слаба метаболитна активност и забавят стареенето на семената.
 
Всяка страна има собствено отделение в семенната банка. От 26 февруари 2008 г. в работата на фонда вземат участие 73 организации от различни държави по света.
 
 
Снимка: seedvault.no
 
Досега само веднъж се е налагало да бъде ваден генетичен материал от банката. Учени от Сирия помолили да получат семена от сортове пшеница, овес и някои видове треви, подходящи за отглеждане в условия на суша. Причината е, че заради военните действия в страната е бил загубен целия държавен резерв от семена. Ръководството на зърнохранилището върнало на сирийските учени 130 сандъка със семена.
 
През 2017 г. хранилището пострада от наводнение, но водата не успя да проникне в хладилните камери и не можа да повреди образците. След този случай камерите бяха обезопасени с нов слой хидроизолация, а хранилището като цяло се укрепва, за да бъде подготвено за по-влажно и по-топло време, каквото се очаква в бъдеще.
 
 
Биолозите смятат, че в света съществуват около 2.2 млн. разновидности на земеделски култури, които в края на крайщата ще бъдат събрани в Шпицберген. „Съхраняването на това огромно многообразие от семена означава, че учените в бъдеще ще могат да създават на тяхна основа нови разновидности култури с високи хранителни качества, устойчиви на екстремни климатични условия. Те ще осигурят не просто оцеляването на бъдещите поколения, но и техния разцвет“, казва Мари Хага, директор на фонда Crop Trust.