Хиляди протестиращи излязоха в събота, в Берлин, за опазване на околната среда и срещу лобито на индустриалното земеделие. Голяма част от фермерите отидоха на протеста директно със своите селскостопански машини, пише thelocal.de.
 
 
Докато полицията преброи над 12 000 протестиращи, организаторите бяха категорични, че на протеста са присъствали 35 000 души.
Междувременно в германската столица се провежда международния селскостопански панаир Зелена седмица. Припомняме, че миналата година, секунди преди прерязването на лентата обаче четирима активисти атакуваха сцената с викове „И животните имат права!“.
 
Протестиращите изразиха недоволството си към правителствената политика на страната, която според тях, стимулира индустриалното земеделие. По думите им то е вредно за здравето и околната среда и е в ущърб на малките фермери и на биопроизводителите.
 
"Този протест показва, че желанието за различна селскостопанска политика сега е неоспоримо", заяви съпредседателят на Зелената партия Робърт Хабек, който взе участие в демонстрацията в събота.
 
От своя страна министърът на земеделието призна, че секторът трябва да бъде „по-екологично насочен“, но и допълни:
 
"Не можем да подхранваме целия свят, ако намалим промишленото селскостопанско производство".
 
В протеста участваха над 100 организации, заедно със 171 трактора, от различни части на страната.