Зимата е любимото време на гръцките фермери за протести. Няма година, в която те да не си намерят повод да блокират я път, я държавна граница.
 
 
Този път фермери от област Серес излизат днес на протест и смятат да блокират движението в района на граничния контролно пропускателен пункт „Кулата – Промахон“. Информацията е на Генералното консулство на Република България в Солун, пише newsbg.eu. 
 
Протестът е във връзка с гласуването на Споразумението от Преспа. 
Очаква се днес гръцкият парламент да гласува споразумението, целящо да сложи край на дългогодишния спор между Атина и Скопие за името на Македония. 
 
Споразумението, постигнато между Атина и Скопие миналата година, беше ратифицирано от македонския парламент по-рано този месец. Подкрепата на гръцкия парламент е необходима стъпка, за да може бившата югославска република да започне процес за присъединяване към Европейския съюз и НАТО. Досега Гърция налагаше вето на този процес. 
 
В съобщението за протеста не се казва защо ще бъде блокиран вход към България, а не към Северна Македония.
 
Очаква се шествието на гръцките земеделци да започне в 14:00 ч. в района на град Сидeрокастро, след което протестиращите ще се отправят към граничния пункт, което е възможно да доведе до образуване на колони от чакащи автомобили.
 
В тази връзка „Гранична полиция“ е в постоянен контакт с колегите си от гръцка страна, съобщиха от пресцентъра на МВР. При евентуални затруднения в движението през пункта своевременно ще бъде предоставяна информация на пътуващите.
 
От Главна дирекция „Гранична полиция“ припомнят, че най-близкият граничен пункт е „Илинден-Ексохи".