По-голямата част от произведените в страната краставици през март са изнесени предимно в Румъния и Чехия. В същото време на българския пазар се внасят евтини, но некачествени зеленчуци от Турция и Гърция, съобщи изпълнителният директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Пламен Димитров.

Димитров каза още, че  през тази година производството на краставици е било изтеглено с един месец по-късно, за да бъдат намалени разходите за отопление на оранжериите. Според председателя на производителите на оранжерийна продукция в сектора има голям недостиг на средства – оранжериите са стари, необходими са инвестиции за реконструкцията на съоръженията, както и внедряване на нови технологии. Всяка година оранжериите със зеленчуци у нас намаляват трайно, заяви още Димитров.

Сред основните проблеми е и липсата на качествен контрол при вноса на зеленчуци от Турция. „Липсва контрол върху вноса. Трябва да има контрол и не трябва да се внася така безпроблемно и безразборно, тъй като обикновено става дума за нискокачествена продукция”, каза Димитров.

По негова информация най-много краставици от България изнасят оранжериите от Първомай (Пловдивско) – 1500 т годишно, следвани от Раковски – 1200 т. Йордан Величков от ботевградското село Трудовец е третият най-голям производител и износител на краставици в България  с 1115 т. годишно.

България изнася най-много краставици (повече от 4500 тона годишно) от всички произвеждани зеленчуци в страната. Основните пазари са Чехия, Румъния, Латвия и Германия.