Грандиозен ГМО скандал разтресе цяла Европа и достигна дори до страни като Япония, Китай, Египет и Филипините, които са едни от традиционните вносители на зърно.

 

В началото на седмицата в щата Орегон в САЩ бяха открити значителни количества неразрешена за производство и употреба ГМО пшеница. Разликата в сравнение с други спорове до момента е, че винаги е ставало въпрос за ГМО царевица, но за първи път за ГМО пшеница.

 

Европейския съюз реагира изключително остро на новината, като Европейската комисия изпрати официално искане за тестове на ГМО пшеница в САЩ, както и предупреди, че ще стартира процедура по проверка на всички кораби със зърно от САЩ - за наличние на ГМО.

 

Паралелно с реакцията на ЕС срещу възможното разпространение на американско ГМО зърно на стария континент, Япония светкавично реагира като развали всички сделки за внос на пшеница от САЩ, заради откритите количества със забранена ГМО пшеница.

 

ГМО пшеница

* на снимката демонстранти протестират срещу разпространението на ГМО храни. Протестираща жена, държи в ръцете си плакат със снимки на опитни мишки с развити тумори, върху които през 2012-а френски учени тестваха ефекта от консумацията на ГМО царевица

 

Цената на американската пшеницата на стоковите борси в САЩ през последните дни буквално се спусна надолу, заради опасенията на световни играчи в търговията със зърно за още сделки, които ще бъдат канселирани, заради скандала с откритата ГМО пшеница.

 

Южна Корея, Китай и Филипините заявиха, че към момента наблюдават от близо ситуацията с откритите количества ГМО пшеница и на база свои анализи ще преценят дали и те да откажат сделките за доставки на американско зърно.

 

Цената на зърното по борсите в Европа и САЩ - с резки промени

При така развилата се ситуация, борсови експерти очакват да се засили търсенето на зърно от страните в Черноморския басейн, сред които е и България, където се увеличават прогнозите за стабилна и добра цена на пшеницата от новата реколта, която през Май поддържаше устойчив тренд на понижаване, заради прогнозите за свръхпроизводство.

 

С висока потребителска предпазливост по отношение на генетично модифицираната храна, малко страни допускат вноса на такива зърнени култури за директна консумация от човека. Въпреки това, в по-голямата част на САЩ царевица и соевите култури са генетично модифицирани. Според редица учени, това е и една от основните причини за масовото затлъстяване на населението и сериозния ръст на онкологичните заболявания, както и увеличения брой на новородените с малформации.

 

Сегашното откритие съживява спомените за земеделските производители, които несъзнателно засадиха на генетично модифицирана рапица в Европа през 2000 г., след като използваха без да знаят ГМО семена. През 2006 г. пък, голяма част от дългозърнестия ориз отглеждан в САЩ бе заразен с експериментален щам от Bayer CropScience, което накара забрани за внос в цяла Европа и Япония. Компанията, договорени в съда през 2011 г. да плати 750 000 000 щатски долара за производителите като компенсация.

 

Азия внася повече от 40 милиона тона пшеница годишно, почти една трета от световната търговия на 140-150000000 тона. По-голямата част от доставките в региона идват от САЩ, най-големият износител в света, и Австралия, която е № 2 като доставчик.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!