Силна реколта от грозде очакват стопаните от село Брестовица, където са най-големите лозови масиви в Пловдивско, показва репотраж на БНТ.

Роботи с ултравиолетови лампи сноват из лозята

Като основна причина за това стопаните посочват направената през миналата година противоградна площадка в района. Ракетите, изстреляни от нея, досега няколко пъти са опазили насажденията от бури и градушки. 

"Тази и миналата година бяхме пожалени от буря и градушки, тъй като е изградена нова градозащитна площадка и тя доста помогна да нямаме неприятности с времето", споделя Асен Шопов, който отглежда 85 декара десертни лозя край Брестовица.

От ракетната площадка в Пловдивско този сезон са изстреляни около 50 ракети, съобщава дежурният ракетострелец Илко Стоянов. 

"Още на втората смяна ми се наложи да стрелям - на 30 април. Това е началото на сезона. Времето е много динамично", добавя още той.

Въпреки добре опазената реколта и очакванията за високи добиви лозарите в региона се притесняват дали ще намерят добър пазар за своята продукция. Епидемичната обстановка, довела до спад в туризма, драстично е намалила търговията с десертно грозде по морето, където е основният пазар през август.

"Заради ситуацията с вируса вносът от Гърция е намалял и се надяваме, че това ще накара хората да изберат българското. Ако това се случи, няма да има проблем", заявява кметът на Брестовица Любен Радев.

Земеделците настояват за по-строг контрол върху вноса на грозде от съседните държави, както и върху дейността на прекупвачи-вносители, които се представят за земеделски производители и злоупотребяват с облекченията им.