Все по-честите горещини, дължащи се на климатичните промени, ще доведат до загубата на 80 млн. работни места до 2030 г. Най-сериозно ще бъдат засегнати по-слабо развитите страни, информират от ООН, провокирани от поредните рекордно високи температури, измерени в Европа, пише AlJazeera, позовавайки се на информация на Ройтерс. 

Фермер съди ЕС заради глобалното затопляне

Повишаването на температурите с 1,5 градуса по Целзий до края на века може да провокира орязване на работното време с 2,2%, което означава, че ще изчезнат 80 млн. работни места на пълен работен ден. Това ще струва на световната икономика 2,4 трилиона долара, сочат данните на ООН. 

Оттам допълват, че хората ще са неспособни да работят във все по-горещото време, тъй като ще са изложени на сериозни здравословни рискове. 

Ефектът от топлинния стрес върху продуктивността на служителите ще е сериозно следствие от климатичните промени, като наедно с това трябва да бъдат взети предвид и други фактори – промяна на дъждовните модели, покачване на морското равнище и загуба на биоразнообразие. 

Световната здравна организация на свой ред информира, че топлинният стрес ще провокира всяка година смъртта на 38 000 души в световен мащаб за периода 2030-2050 г. 

Топлинен стрес е налице, когато тялото абсорбира повече топлина, отколкото е нормално. Екстремната жега е способна да изостри вече проявили се здравословни проблеми и да провокира отключването на такива, свързани с горещото време, например сърдечен удар или пък преумора. 

Фермерите, особено жените, които представляват около 940 млн. работници в земеделския сектор, ще са сред най-засегнатите. На тях се падат около 60% от работните часове, които ще бъдат изгубени, вследствие на жегата, до 2030 г. 

Ако климатът в световен мащаб се развие според прогнозите, друг сектор, който ще понесе съществени загуби, е строителният – 19% орязване на работните часове. Най-засегнати ще са страните от Югоизточна Азия и Западна Африка. 

Сред потърпевшите сектори са още транспортът, туризмът, спортът и индустриалното производство.