Производители настояват за скорошно изграждане на радарна система, команден пункт и ракетни площадки в Североизточна България. Ако до преди години тази част на страната не попадаше в градобитните райони, днес редица малинопроизводители и овощари остават застрашени. 
 
 
Това коментира Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) за Фермер.БГ, по повод новоизградения команден пункт за противоградова защита в Хасково, който бе открит преди дни от земеделският министър Десислава Танева.
 
Фермерите от североизточната част на страната искат изграждане на командни пунктове в пет области - Разград, Търговище, Шумен, Русе и Силистра. 
 
„В тези райони през последните 10-15 години с бързи темпове се развива производството на ягодоплодни и овощни култури. Сред тях са ягоди, малини, кайсии, праскови, череши и сливи. Искаме да поздравим министър Танева за бързото навлизане в проблематиката на сектора, но и да сигнализираме, че тази част на страната е също много застрашена и се нуждае от адекватна противоградова защита“, коментираха от БАМ-Я.
 
По думите на Петков заради глобалните климатични промени до вчера неградобитни региони стават застрашени от редовно повтарящи се природни аномалии.
 
„В град Лозница, например, за трета поредна година падат интензивни градушки. Те нанасят огромни щети на ягоди и малини, които само в този регион са над 3 500 дка. Да не говорим и за останалите култури, които се гледат в региона“, конкретизира производителят.
БАМ-Я иска и увеличаване на държавната помощ, предоставена за застрахователна премия за скъпите, по техни думи, ягодоплодни и овощни култури. Божидар Петков даде и пример:
 
„За да се застрахова средния добив ягоди от 980 кг/декар, по 2 лв застрахователната премия, се получава 1960 лв. В момента Държавен фонд „Земеделие“ субсидира застрахователна премия до 500 лв. И ако за зърнопроизводителите това е помощ от 100% на застрахователната премия, за сектор „Плодове и зеленчуци“ тя е под 30%“, добави председателят на БАМ-Я.