Димитър Найденов е първият и засега единствен в България регистриран земеделски производител, сертифициран за производство на годжи бери. „Регистриран съм като биологичен производител от 2012 г. Отглеждам годжи бери в землището на село Петърч, община Костинброд. През първата година започнах с 3 дка, сега са около 10 дка. Районът ни е с благоприятен климат и почва и затова тук се отглеждат екологично чисти плодове и зеленчуци“, разказа за Фермер.БГ Димитър Найденов.

 

Производителят, освен годжи бери, отглежда и рукола. Разказва, че годжи бери се отглежда основно в долината на Жълта река в Северен Китай, както и в предпланините на Тибет. В България до момента са изпробвани над 20 сорта годжи бери от общо около 100. От тях към момента за български условия 4 сорта годжи бери са показали изключителни качества, които по свойства и характеристики надвишават значително останалите. Годжи бери е от семейство картофови, уточнява производителят. И предупреждава, че с консумацията на плодовете на годжи бери трябва да внимават алергичните към картофи, домати и чушки. Има и особености при торенето на годжи бери.

 

Димитър Найденов

 

Защо решихте да отглеждате годжи бери и доколко България е подходяща за отглеждането му?
Годжи бери стана популярно през последните години и за съжаление, вече има опити за злоупотреби с качествата и свойствата на билката. Наистина основното качество на годжи бери е да изчиства организма от токсините, снабдявайки го с необходимите полезни биологични вещества като довежда организма в режим на самоизцеление. Годжи бери като вид всъщност е познат в България, народното му име е „жив плет“, в някои райони на страната е познато под името „мерджан“, среща се и под името „солициум“. Но, годжи бери има над 100 разновидности, от които ядливите и полезните са много малко. В България са селектирани през последните 2-3 години някои от ядливите подвидове. Годжи бери е много устойчиво растение – понася всякакви почви, но трябва да се знае, че е поливно растение.

 

При липса на поливно земеделие в България как си осигурявате необходимостта от вода за отглеждането?
Нашият район е облагодетелстван, защото имаме подпочвена вода в достатъчни количества и е само на 4-5 м дълбочина.

 

Осигурени ли са пазарите, предвид интереса към годжи бери?
Продавам само суровина, на този етап нямам намерение да затварям цикъла, защото е необходима сериозна инвестиция. Продавам само суровия плод, нямам проблем с реализацията на продукцията. Количествата, обаче, които произвеждам, на този етап са ограничени. Но не липсват хора, които търсят годжи бери – това е факт.

 

Работите ли по европейски програми?
Все още не съм ползвал финансиране по агроекологичната мярка, защото през първата година след сертифицирането като биопроизводител, имах само 3 дка, а изискването за финансиране по мярка 214 е за минимум 5 дка. В зависимост от заложените мерки в новия програмен период до 2020 г. може да се мисли и в такава посока. Проблемът е, че към момента все още няма яснота по новата ПРСР.

 

Имате ли конкуренция в България?
Засега съм единственият сертифициран биологичен производител на годжи бери. Има вече доста производители, много от тях са идвали при мен да ги уча. Тъй като годжи бери е нова за нас култура, все още уточнявам и аз самият оптималната за тази култура агротехника.

 

Кои сортове на годжи бери отглеждате?
През миналата година отгледах два от изпитаните и показали отлични качества 4 сорта. Те са храстовидни. От тази година отглеждам още 2 сорта, които могат да се формират като дърво. Имам и първите беритби. Към момента смятам, че вече засадените 10 дка са ми достатъчни, защото инвестицията е сериозна.

 

Как си осигурявате разсад?
Годжи бери се разсажда от резници. Разсадът вече се прави в България, самият аз от тази година започнах и аз да правя разсад за собствени нужди. Интересното е, че се сади през пролетта – април-май, и в края на юли и началото на август вече има първи беритби. По-важното е, че резницата, която вадя от старо растение годжи бери, е с доказан геном, което е от изключителна важност за качеството на плода.

 

Има ли разлика по отношение на лечебните качества между пресните и сушените плодове?
Има – само пресният плод съдържа високи нива на водород, който си взаимодейства с кислорода в човешкото тяло. Разбира се, че по-лесно се съхраняват изсушените плодове, те също са с полезни качества, макар че при консумация на сушени плодове са необходими по-големи количества за постигане на ефект. Годжи бери съдържа в зелените плодове алкалоид „соланин“, затова е изключително важно дали плодовете, които са изсушени са били напълно узрели.

 

Какви са границите на биологичната зрялост на годжи бери?
По време на технологична зрялост плодовете на годжи бери са червени, но не наситено, при биологичната зрялост може да се допусне презряване. Като цяло времето между двете е 7-10 дни в зависимост от климатичните условия. Това означава, че беритбата на реколта годжи бери е 7-10 дни. Беритбата започва в края на юли и приключва през октомври. През тази година последната беритба беше в началото на ноември предвид дълго задържалото се топло време.

 

Възможна ли е механизация при беритба на годжи бери?
Няма как да се механизира. Всичко е ръчен труд. 1 200-1 300 плодчета има в 1 кг годжи бери. И още нещо много важно – берачите трябва да са добре обучени точно заради краткия период между технологична и биологична зрялост.

 

отглеждане на годжи бери

 

Интервю на Ваня Кюрчева, Фермер.БГ

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!