Още по-големи и по-мощни, това са комбайните Case IH Axial-Flow, гарантиращи пефектно свършена работа за още по-кратко време. Премиерните машини бяха представени на БАТА АГРО 2019 от официалния вносител на бранда за България – Тайтън Машинъри.

Помислете отсега за есенната кампания


 “Тази година представяме премиерен модел за 2019 година – 250-та серия, като главната новост за тази машина е системата за автоматизация AFS Harvest Command”, разказа Емил Георгиев, продуктов мениджър за прибираща техника в Тайтън Машинъри България.


Какво представлява тя?


„Система от синзори и датчици, които спомагат работата на операторите, с цел оптимизация на работата и улесняване труда на операторите. Съответно по-голяма продуктивност“, обясни още Георгиев.


AFS Harvest Command спестява на първо място човешкия фактор, заедно с това оптимизира процесите, като накрая операторът регистрира ръст в добива, по-високо качество на зърното и по-малко използвано гориво.


Но нека видим как работи системата отблизо.


„Първото нещо, което трябва да направим е да включим автоматизацията. По този начин може да се види как на основния дисплей излиза активно менюто за автоматизацията. Съответно стартирането на жътва и въвеждането на основните параметри са съвсем опростени. Избира се типа култура, който се работи. Задава се стратегия на работата, която вече е заложена в софтуера на комбайна – производителност, най-добро качество. Съответно задават се максимална скорост, при която комбайнът трябва да ограничи сам себе си. Това са фиксираните параметри, до които работи машината, а след това, ако искате, могат да се направят корекции“, разясни експертът.


Комбайнът разполага със стандартно контролно табло, откъдето операторът може да направи необходимите корекции, когато работи в самостоятелен режим.


„След като са въведени основните параметри за машината, влизаме в работния екран, който е основният, който операторите ще следят. На него е визуализиран целият работен процес, с различните позиции, с които работи ротора – например обороти на вентилатор, отвори на сита, отвори на контрата и т.н. Като тези параметри в реално време се променят. Идеята на системата за автоматизация е самостоятелно да може да регулира машината“, добави Георгиев.


Работата на оператора е сведена до минимум, като единствено той трябва да следи хедера, позициониран отпред на машината, контра роторните решетки, както и самото разтоварване на зърното. Всичко останало е работа на AFS Harvest Command.


„Системата за автоматизация следи доста компоненти. Тук можете да видите различните сензори, които работят при различните сегменти за проследяването на поетия поток от материал още от хедера. Навлизайки в наклонената камера потокът от материал и зърното се проследява, съответно количество загуби, качество на самото зърно, за да може в крайна сметка да се изкара най-добра производителност от машината“, каза Емил Георгиев.


Комбайните Case IH Axial-Flow са достъпни в три модела от 496 к.с до 634 к.с максимална мощност на двигателя. С това от Case IH успяват да отговорят на всички потребности на стопаните.


Какво да монтираме отпред?


Хедерът е другото основно нещо, което е изключително важно при прибирането на зърното. 


„Тази година на БАТА представяме гъвкав лентов хедер на MacDon, който е модел FD135. Искам да спомена няколко основно предимства. Първото и основното е, че е лентов хедер. По този начин отрязания материал ляга с класовете напред и се подава по този начин към наклонената камера и към комбайна. Това спомага за по-добро овършаване и съответно по-малко натоварване на самата машина. В крайна сметка винаги земеделските производители отчитат и разхода на гориво, по този начин, това нещо се минимизира. 


Другото интересно при лентовите хедери на MacDon е това, че мотовилото работи с ексцентрично движение и когато е спуснато долу захваща материала пред ножовата лента. По този начин се улесняват земеделските производители и съответно операторите по време на жътва, когато има полегнали култури“, категоричен е експертът.


Машина за разделна жътва?


Тайтън Машинъри успя да привлече интереса на земеделците и с още нещо – машина, която никога до момента не е презентирана. 


„Моделът е MacDon M155. Това е самоходна косачка, която е подходяща за различни типове работа. Единият от тях е например прибиране на люцерна. Това е култура, която става все по-итнересна на земеделските стопани през последните години, заради това, че е доста печеливша“, обясни продуктовият мениджър в Тайтън Машинъри.


Освен това машината може да се справи с жътвата на всякакъв тип култури. 


„Другото нещо, за което се ползва една такава машина, е за разделна жътва. В много различни страни този начин на прибиране на културата се смята за доста по-ефективен. Това нещо става все по-интересно и започва да се имплементира все повече и в България. Ако например трябва да се влезе със стандартен комбайн, той прибира целия материал наведнъж, съответно овършава и го разхвърля. Докато тук идеята е да се влезе доста по-рано. По този начин операторите и земеделските производители не са ограничени от климатичните условия. Културата се събира на откос, изчаква се няколко дни да изсъхне и след това се минава с комбайн и се овършава. Идеята е земеделските производители да бъдат максимално продуктивни и печеливши в работата си. Една такава концепция на работа би им дала само плюсове“, заключи Емил Георгиев.

 

Разберете повече за комбайните Case IH Axial-Flow, хедери и самоходни косачки MacDon от официалния вносител - Тайтън Машинъри България на *4040 или на titanmachinery.bg