Българските земеделски производители се интересуват все повече и повече от новите технологии и пазара на земеделска техника. Това ги прави по-конкурентни, но и им дава преднина при различни ситуации на полето. Предвидливите земеделски стопани вече търсят своя нов помощник за есенната кампания. На тазгодишното изложение БАТА АГРО, Тайтън Машинъри България, представи различни опции за малки, средни и големи стопанства. 


Заложете на шведската прецизност 


“За предстоящата есенна кампания предлагаме на нашите земеделци два вида есенни сеялка – едната е сеялката Spirit, а другата е сеялката Rapid. Разликата между двете е основно в претъпкването. При сеялката Spirit претъпкването става преди изсяващите дискове. Също така изсяването е двудисково, т.е семенцето се поставя между два диска. Тази сеялка е изключително надеждна и много добре се представя в по-леки почви до средни почви, а също така и когато земеделците правят много добра обработка на своята площ. Сеялката се предлага в работни широчини от 4 до 9 метра, с или без торовнасяне. Обемът на бункера за тор е 4 000 литра”, разказа Людмил Стоицев, продуктов мениджър в Тайтън Машинъри България.


Сеялката Väderstad Rapid е предпочината заради допълнително интегрирания вентилатор. Освен това тя е много по-тиха, продуктивна и с усилено шаси. Към нея се предлага и уникалната за пазара система за набюдение и броене на семената SeedEye. Чрез тази система фермерите могат лесно да зададат броя семена на квадратен метър, без да има нужда от калибриране.

SeedEye осигурява отлични резултати на изсяване под пълен контрол.


„Намираме се пред есенната сеялка Rapid, която е изключително позната на всички български земеделци. Тази сеялка е много подходяща за по-тежки почвени условия и става за директна сеитба. Разбира се, отново имаме дискова секция отпред, с която да се подготви нашето поле. Сеялката се предлага в размери от 3 до 8 метра, механична и пневматична. Обемите на бункерите са от 4 000 до 6 000 литра“, обясни експертът.


На щанда на компанията беше представена и високоскоростната сеялка Väderstad Tempo L.


„А това е сеялката световен рекордьор. Точно с този модел беше поставен световен рекорд в изсяването на царевица. Това е сеялката Tempo L, 16 редова, с междуредие от 70 см. Тя се предлага с бункер за торовнасяне, с обем от 5 000 литра. Тази сеялка направи своя световен рекорд в комбинация с трактор Case IH Magnum. 


Тук до нас имаме сеялка Tempo V – 12 редова, която е с междуредие от 45 см. Същата тази сеялка може да бъде преоборудвана много бързо, махайки 4 работни секции, тя може да стане 8-редова сеялка с междуредие 70 см. Тоест с една и съща сеялка ние може да направим нашата пролетна сеитба, а наесен със сеялка, оборудвана с 12 реда на 45 см, можем да изсеем нашата рапица“, добави Стоицев.


Инвестиция, която се връща мигновено


Прецизността е една от ключовите характеристики в дадена машина, която днес фермерите търсят. Говорейки за точност – Väderstad Carrier е най-правилното решение за всеки стопанин, който знае какво иска.


„В момента се намираме пред дисков култиватор Carrier, конкретният модел е 820, като тази продуктова гама машини се предлага в работни широчини от 3 до 12 метра. Специално тази машина е оборудвана с уникалните за пазара Crosscutter дискове. С тях Väderstad въвеждат един напълно нов диапазон на работа, който е от 2 до 3 см. Целта ни с тези дискове е да провокираме самосевките да излязат след жътва. Основното, което прави този диск уникален е, че той прави пълно разкъсване по цялата работна широчина на машината“, каза продуктовият мениджър в Тайтън Машинъри.


Най-важната полза за фермерите остава това, че благодарение на ултра-плитката обработка на почвата, се осъществява пълно накъсване на растителната маса по цялата работна ширина. 


През последните години все повече се увеличава необходимостта от по-плитка обработка на почвата.  Тук отново на помощ идва CrossCutter Disk, който бе избран за „Машина на годината 2018“, по време на Агритехника 2017 в Хановер.


Благодарение на дисковете CrossCutter се работи по-плитко, но по-интензивно и бързо. По този начин се пести гориво и се постига по-висока работна скорост – от 15 до 20 км/ч. От Vaderstad препоръчват обработката на полето с CrossCutter Disk да се направи веднага след комбайна, тъй като по този начин влагата ще се запази в почвата. Важно е да се отбележи, че дисковете се справят отлично и в царевица. Те са голям помощник на земеделските производители в борбата с царевичния стъблопробивач.


Друго решение е стърнищният култиватор Väderstad TopDown.


„Това е машина, която е изключително позната на българските земеделци. Тя се предлага в работни широчини от 3 до 9 метра, като за нея казваме, че е машина, която с едно минаване успяваме да направим цялата необходима обработка за следващия посев. Машината има няколко работни зони. Първата е дисков култиватор, след което следват работни органи, които са оборудвани с уникалните за пазара mixing шини, благодарение на които почвата се предвижва напред и се обработва повече от веднъж. По този начин не само подравняваме своето поле, но и резултата, който получаваме като обработка на почвата е много по-добър. Накрая машина има подравняващи дискове, които да подравнят полето и завършва с един изключително агресивен и много подходящ за българските условия валяк – SteelRunner.

 


Вече се намираме много близо до предстоящата жътва. Сега е идеалният момент за българските земеделци да помислят за правилната машина в своето стопанство, така че да оптимизират своите разходи и времето, в което ще могат да направят своите обработки. И именно тук Тайтън Машинъри България, като представител на шведския производител Väderstad дава перфектни решения, с които българските земеделци да се справят прекрасно с предстоящата кампания“, категоричен е Людмил Стоицев.

 

Повече информация за машините с марка Väderstad, както и за Тайтън Машинъри България, можете да намерите на *4040 или на titanmachinery.bg