Стартът на мярка 6.1 Млад фермер от новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020) се очаква с голям интерес в цяла България. Проектите на млади фермери за отглеждане на калифорнийски червеи се правеха на конвейр в предния програмен период, така че България се превърна в най-големия производител на тор от калифорнийски червеи в Европа. Може ли това да се повтори, но с нов селскостопански продукт?

 

Гъби шийтаке - новият хит по мярка Млад фермер

Гъбите шийтаке се очаква да разпалят страстите на младите фермери, а от своя страна Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) да изготви матрица за хиляди такива проекти. Лечебната гъба шийтаке има пазар в целия Свят, особенно увеличаващ се в Европа през последните години. Основната причина за нарастващата популярност е, че тази гъба е сочена за ефективно средство срещу лечението на ракови заболявания. Използва се в производството на хранителни добавки, тъй като съдържа ценни минерали, аминокиселини и много витамини. 

 

Минимум колко квадтратни метра с гъби шиитаки са нужни за Млад фермер?

За да се покрие изискването по мярка 6,1 Млад фермер за минимум 8000 евро Стандартен производствен обем ( СПО ), са нужни 307 кв.м. с гъби шийтаки.

 

Защо гъбите шийтаки са толкова търсени от фармацевтичната индустрия в Европа и САЩ?

Гъбите шийтаки имат над 3000 годишна история на отглеждане в Япония. Първоначално гъбата шиитаки се е използвала за лечение на захарен диабет. Впоследствие обаче стават ясни многото и лечебни свойства и тя започва да се прилага основно за повишаване на имунната система. Шийтаке е известна и под името Гъба Император, тъй като още преди 600 години е използвана профилактично от династията Мин и придворните на Императора преди есенно-зимния сезон.

 

Гъбата шийтаки е една от най-добре изследваните гъби в Света. Основното и действие е противотуморното. Шийтаки съдържа полизахарид лентинан, който въздейства чрез имунната система. Днес той е признат официално в Япония за лекарство срещу рак на стомаха, а в САЩ се използва от военните за активна защита при облъчване с радиация. 

 

Гъбите шийтаки:

- укрепват сериозно имунната система

- имат ярко изразени лечебни качества при злокачествени заболявания, по време и след химиотерапия и лъчетерапия

- съдържат еритаденин, голямо количество ненаситени мастни киселини, хитинови влакна и други вещества, намаляващи или регулиращи в значителна степен нивото на мазнини в кръвта

- регулират нивата на кръвната захар и затова се препоръчват при установен захарен диабет

- регулира ефективно артериалното налягане

- има положителен ефект при рак на гърдата и рак на дебелото черво, също при заболявания на щитовидната жлеза, яйчниците, тъй като регулира кръвната захар; помага при заболявания на шийката на матката, яйчниците, белите дробове, синусите, при меланом и туморни метастази

- гъбите шийтаки помагат и при напукани капиляри

 

[news]

Гъбите шиитаки стимулират при човека макрофагите и организмът започва да отделя веществото перфорин - високомолекулен белтък, който е основният показател за защитеността на организма от рак. Той буквално перфорира външната мембрана на болните клетки, вследствие на което те губят течност и загиват. Изследванията през годините са доказали, че лентинанът стимулира не само дейността на Т-лимфоцитите, но стимулира и дейността на естествените клетки убийци или, NK клетките - тип имунни клетки, на които принадлежи главната роля при унищожаването на вирусите. На фармацевтичния пазар един флакон с каспули от гъбата шитаки струват между 60 и 100 лв. Освен за лекарства, гъбата шитаки се използва масово в Япония и САЩ като кулинарен специалитет.

 

Култивиране на гъби шийтаки. Как се отглеждат гъби шийтаки в България?

Отглеждането на гъби шиитаки е подходящо за начинаещи млади фермери. Гъбата се отглежда на прясно отсечена дървесина от различни широколистни видове - дъб, бук, кестен, габъри др. Дърветата трябва да се отсичат в период на покой (след окапване на листата до начало на сокодвижението), когато съдържанието на захари в дървесината е най-голямо. 

 

За отглеждането на гъби шийтаки дървесината трябва да бъде здрава и чиста от други ксилофитни видове. Стъблата на дърветата се нарязват на пънчета с диаметър 10-20 см и дължина 100-159 см . В течение на 1-3 месеца след това се заразяват с чиста култура (мицел) на гъбата. Мицелът се отглежда в лабораторни условия върху дървесни стърготини. Инокулацията (внасяне на мицела) в дървесината се прави в предварително пробити отвори, разположени шахматно. Те се запълват с мицел, заклинват се с дървени нитове и се замазват с восък. След това пънчетата се поставят в избено помещение при оптимални условия за прерастване на мицела.

 

Инкубацията продължава 6 до 10 месеца в зависимост от количеството и качеството на мицела и условията на средата. За стимулиране образуването на гъби след приключване на инкубацията пънчетата се накисват във вода, дъждуват се изкуствено про-дължително време. В зависимост от размера на пънчетата плододаването продължава от 3 до 5-6 години. В топли години се получават 2 или повече периоди на плодообразуване. В природни условия форсирането на плододаването става от дъждовете и благоприятните температурни условия. При изкуствени условия се прилагат по-интензивни практики: накисване на пънчетата с вода, покриване с плътни покрития за стабилизиране на температурата и влажността. Накисването с вода се прави през 1-2 месеца.

 

Средният годишен добив от едно пънче е 1 -1.5 кг гъби. Размерът на фермите в Азия е различен - от няколко стотици до 500 хиляди, средно 10 хиляди кв.м.. Малките сезонни ферми не се нуждаят от инвестиции и могат да дадат добър допълнителен доход. Технологията е особено подходяща в горски райони, богати на отпадна широколистна дървесина и с по-влажен климат. Най-добре е разположението на фермата под сянката на дървета. Много важно е също наличието на течаща вода за поддържане влажността на дървесината чрез дъждуване и накисване. У нас съществуват много добри условия в предпланинските и планински райони, където може да бъде източник на значителни доходи. С това би се разнообразил вътрешния пазар и ще се открият възможности за износ за САЩ и Европа.

 


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!