Черният трюфел, който е символ на френската кухня, провокира конкуренция между Франция и Испания, пише lessentiel.lu. 

Събирачи на трюфели на протест заради мярка срещу чумата

На пазара за черни трюфели в Лалбенк гъбата се продава средно за 550 евро за килограм. През сезон 2018 30 тона черни трюфели са били събрани от 20 000 френски фермери. От другата страна на Пиренеите реколтата през същия сезон възлиза на 45 тона. Това сочат данните на Френската федерация на производителите на трюфели (FFT). От три години иберийското производство надвишава френското. 

Испанците произвеждат много трюфели, но не ги консумират. Трюфелите не са част от тяхната кулинарна традиция, казва Мишел Турнер, президент на FFT. 

Той допълва, че не е трябвало да продават трюфели от други страни заради дефицита на родна продукция. 

Производството на трюфели в Испания е отскоро и получи извънредна помощ от страна на правителството, регионите и Европа с цел да бъде развито. 

Испанците разполагат с големи полета и извлякоха полза от субсидиите, за да осигурят напояване на почвата, обяснява Алон Абмиале, съпрезидент на Федерацията на производителите на трюфели в Окситания. 

Те успяха да наваксат 200-годишна традиция, допълва на свой ред Мишел Турнер, който апелира за стимулиране френското производство.