Продуктите, които съдържат генетично модифицирани организми в състава си, ще бъдат ясно обозначавани върху етикетите. Европейската комисия няма да позволи компромиси по отношение на защитата на потребителите. Това заяви еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган, цитиран от Дневник. Поводът за изявлението му е в отговор на опасенията, че стандартите за защита на потребителите ще бъдат пожертвани в рамките на търговските преговори между Съединените щати и Канада.
 
Европейската комисия е категорична, че няма да има отстъпки по отношение на разпознаваемостта на ГМО продуктите. "Да можеш да идентифицираш генетично модифицираните продукти само чрез сканиране на баркода им, каквото е американското предложение, за мен не е ясно етикетиране и не се вписва в нашите правила", уверява комисарят за земеделието.
 
Фермер.БГ припомня, че през миналата седмица Европарламентът прие директива, с която позволи на държавите членки да забраняват или да ограничават напълно култивирането на ГМО на териториите си.
 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!