Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ ще представи утре, 18 април, в София традиционни български техники за производство на овче сирене и ръчен кашкавал от краве мляко.
 
 
Демонстрацията е насрочена за 12 часа пред Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), където Фестивалът се провежда всяка сряда от 10:30 до 18:30 часа. Утре ще се проведат също дегустации и конкурс за познаване на фермерско сирене и мляко, съобщиха организаторите от Фондацията за биологично земеделие "Биоселена".
 
Седмичният фермерски фестивал в София се превърна в традиция с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2018 и в партньорство с Район „Красно село” на Столична община. Веднъж седмично, всяка сряда, пространството около МЗХГ се превръща в територия на автентичните фермерски и занаятчийски храни, произведени от дребни стопани от страната. 
 
Сред продуктите има сирене и кисело мляко, кашкавал, мед, сладка, яйца, прясно месо, сезонни плодове и зеленчуци, занаятчийски хляб, ядки, гъби, тиква, био вино, био оцет, био чай, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя, малки сувенири.
 
 
Много от храните отговарят на изискванията за биологично производство. Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на МЗХГ. Част от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарската програма за  сътрудничество.
 
Акценти в изданията са демонстрациите и дегустациите на храни, произведени във фермите: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка, яйца, месо, сезонни плодове и зеленчуци, билки, подправки и други, допълниха организаторите.
 
Проявите на 18 април и 23 май тази година са включени в СОФИЯ АРТ ПЛАН – календар на съпътстващите събития по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.