Фестивал на мановия мед започва днес в Царево. Това е осмото поред издание на традиционното пчеларско изложение. На изложението ще бъдат представени всички видове пчелни продукти.

 

Фестивала на мановия мед ще продължи до 8-и Август. Паралелно с фестивала днес в Царево ще се състои открита дискусия за изпълнението на бизнес плановете от земеделските стопани по Мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”.
Събитието е част от кампанията „Дни на отворените врати” по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г.

 

Производството на манов мед е традиционно за региона на Странджа планина. Мановия мед произхожда от нектара и маната, получени основно от флоемни сокове на висшите растенията. Около 90 % от съдържанието на меда са съставени от въглехидрати – предимно захароза (без монозахариди), неголеми количества азотни и фосфорни съединения, органични киселини, витамини В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини – A, PP, пигменти, ароматични вещества, минерални соли, ензими и почти пълния набор от всички аминокиселини.

 

© 2011 fermer.bg