Както Фермер.БГ първи информира, през пролетта на тази година лозаро-винари от Северозападна България създадоха клъстер „Дунавски вина”. Ще припомним, че седем производители на вино от Северозападна България учредиха първия по рода си който е отворен за български и чуждестранни фирми и институции организация. Председател на управителния съвет на винарския клъстер е Стилиян Върбанов, ръководител на Националния център за информационно обслужване – Плевен.

 

Той съобщи за Фермер.БГ, че е в ход подготовката на уникален Фестивал на Дунавското вино и грозде, който ще се проведе на 5 и 6 октомври. Като членове на клъстер „Дунавски вина” участие ще вземат лозаро-винари от Оряхово, Видин, Никопол, Върбица, както и партньори на сдружението от Съмбурещи, Вънжу Маре и Бану Марачине, Румъния. Целта е да популяризираме качествените вина, произвеждани в регион Дунавска равнина, каза пред репортер на Фермер.БГ Стилиян Върбанов. Фестивалът се организира със съдействието на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен.

 

“Смятаме, че обединението на производителине е успешният и правилният път. Клъстерът „Дунавски вина” е организация с нестопанска цел по Закона за юридическите лица и ще осъществява дейност в обществена полза. Управлението на клъстера се осъществява от управителен съвет от седем члена. Общата ни цел е развитие на устойчив и конкурентоспособен пазар на вино, произведено от изби в Северозападна България, както и отимизиране на връзките и взаимоотношенията между клъстерните партньори чрез единна информационна база”, допълни Върбанов.

 

Според УС на клъстера териториално той и в бъдеще ще обхваща Северозападна България и Югозападна Румъния. “Правим това, за да може всички членове на клъстера да влизат в понятието „Дунавски вина”. Друг е моментът, че амбицията ни е дунавските вина да търсят и да разширяват пазарите си в посока Европа. Наше проучване показа, че пътят на нашите вина е към Скандинавските страни, тъй като там производството на вино е силно ограничено и тези страни са почти изцяло нетни вносители на вино”, обясняват от клъстера.

 

По време на предстоящия Фестивал на Дунавското вино и грозде ще бъдат организирани конкурси за най-добро вино и за най-добре представила се винарска изба. Предвидени са дегустации, състезания за най-добър познавач на вино, уникален атракцион – воденица, карана с вино, както и поредица от концерти за участниците и гостите на Фестивала.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!