На най-дългия ден в годината, 22 юни, над язовира в китното село Младен, община Севлиево, ще се случи първото издание на „Фестивал на билките“.

В рамките на един ден в тематични шатри билкопроизводители, биопроизводители и производители на лекарствени средства на билкова основа ще представят своите продукти и ще обменят опит с всички посетители.

Между 10 и 13 часа в читалището на селото ще се проведат лекции на тема различните видове билки в България и тяхното влияние върху здравето на човека. След 13 часа ще започнат работилници, отново посветение на билките, как да се берат и съхраняват те, както и на тяхното използване в кулинарията, козметиката и други области. Входът е безплатен за всички събития.

Следобедът ще започне музикалната програма на откритата сцена на фестивала, с участието на певческа група „Бял гердан“, село Младен, фолклорна формация „Веселина“, хор на медиците „Родина“ към МЗ и специалният гост – голямата българска певица Гуна Иванова. През целия ден на фестивала ще се раздава безплатно на посетителите прясно приготвен билков чай. За хората, които искат да си направят излет или пикник има подходящи места с красиви гледки, а за всички, които решат да пренощуват в района на селото, ще бъдат осигурени места за разпъване на палатки.

Целта на проекта е да се популяризират билките в България, да се покаже богатството на природата, да апелира хората да пазят това богатство, да се грижат за него, да обменят идеи и знания за билките, да ги стимулира да водят по-здравословен начин на живот, да съществуват в хармония с природата и не на последно място да популяризира малкото селце Младен.

Денят е избран неслучайно. 22 юни е Еньовден – един от най-големите летни празници. На този ден слънцето се намира на най-високата точка от Земята и грее най-продължително. Според народните поверия на този ден се събират билки и треви, които са силно лековити. Вярва се също, че след Еньовден билките губят своята сила и не трябва да се берат.

Фестивалът на билките се организира от Асоциация за културно, стопанско, евристично и лингвистично сътрудничество – АКСЕЛС, кметството в с. Младен и Фондация Credo Bonum.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!