На 22 декември ще бъде открит Фермерски пазар в Троян. Пазарът ще е на а дребните селскостопански производители по формулата „директно от производителя”. Организатор на пазара е общинското дружество „Общински пазари” ЕООД, а мястото е Общинският пазар. 
 
„Фермерският пазар ще е неразделна част от Общинския пазар. Подобни фермерски пазари вече има в по-големите градове – първият бе в Пловдив, два са в София, във Варна, Бургас. Идеята е да се даде шанс на дребните селскостопански производители да стигнат до клиентите директно”, коментира пред troyan21.com управителят на „Общински пазари” ЕООД Николай Вълков. 
 
Той обаче призна, че е умерен оптимист. Причината не е в недоизгладената нормативна уредба. Например Наредба №26 на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), която урежда фермерските пазари, позволява присъствието само на производители от района и съседните области – явно недомислие, което никой не спазва и няма как да се спазва. Не е проблем и недоуреденото на хартия участие във фермерските пазари на една важна група продавачи – образно да ги наречем бабичиците от село, които предлагат неща от градината си и от няколкото животни, гледани в собствения двор. Няма проблем да застанат на сергиите и такива най-дребни селскостопански производители, никой няма да им пречи, коментира управителят на „Общински пазари” ЕООД. Има известни нормативни неуредици и при търговията със собствена зеленчукова продукция, което също не е пречка за присъствие на Фермерския пазар.
 
„Не ме плаши липсата на продавачи, плаши ме липсата на купувачи”, призна Николай Вълков. Той поясни, че и първият Фермерски пазар в София е започнал с 10-15 човека зад сергиите, колкото са и подалите заявка за участие във Фермерския пазар в Троян на 22 декември. Най-много са продавачите на мед, други ще продават мляко и млечни продукти собствено производство, яйца, плодове, неща от градината и т. н. „И пак повтарям – основното изискване е да е производител, прекупвачи не искаме”, подчерта Николай Вълков.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!