Вчера стана ясно, че министърът на икономиката Емил Караниколов ще проведе среща с представители на заинтересованите страни по спорните текстове в Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, наричан за по-кратко Закон за горивата. 
 
 
От повереното му ведомство съобщиха за Фермер.БГ, че на срещите са поканени и земеделски организации Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).
Оказва се обаче, че фермерите смятат, че законът в този му вид не ги притеснява. 
 
Правили сме няколко срещи с министъра на икономиката и за нас, при това положение, текстовете са добре и настояваме текстовете по отношение на земеделието да не се пипат. 
Наредбата е направена така,  че не ни притеснява. Въпросът е, откога ще влезе в сила този закон, защото има една отсрочка от шест месеца. 
 
И имаме да уточним технически подробности за самия регистър – дадената таблица какво ще представлява. Но така трябва да се направи, че да е еднакво за всички, за да няма спекулации. Това обясни за Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов. 
 
По-думите му има за доуточняване на някои технически параметри като това къде ще се подават GPS координатите, ако това не се прави по електронен път. 
 
„Трябва да се знае кои са офисите на министерството на икономиката в областните центрове на страната и т.н. Но това са въпроси, който не касаят самия закон“, уточни Костадинов. 
 
Според него е много важно, че земеделските производители са успели да надделеят да присъстват в закона в отделна глава, тъй като останалите заинтересовани страни все още не са намерили своята „златна среда“. 
 
„Колегите от малките бензиностанции нека си пишат техните глави от закона, ние искахме да сме в отделно и да нямаме касателство, защото знаете, че като се съберат накуп няколко бранша, няма как да се угоди на всички“, посочи Костадинов. 
 
Иначе, въпреки че законът влезе в сила от вчера – 28 януари, днес депутатите от Комисията за наблюдение на приходните агенции  ще решават на второ четене дали да отложат с 6 месеца влизането в сила на т.нар. закон за горивата.