Производителите на малини, ягоди, плодове, зеленчуци, ориз и зърно ще излязат на активен протест във вторник, 21 март в 12 часа. Протестът ще се проведе на главния път Търговище – Разград, като фермерите се заканват, че ще бъдат с техника и ще демонстрират недоволството си заради цената на водата за напояване.  

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

“Очакваме до вторник в 12 без 10 часа да получим писмени доказателства, че въпросът с водата ще бъде решен. Иначе започваме да протестираме”, коментира Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

Протестът е насочен основно към държавното предприятие “Напоителни системи” ЕАД . Недоволството на фермерите е относно надценката на водата, която стига до 10 000%, но въпреки това дружеството генерира загуби от 5-6 милиона лева ежегодно, обясняват фермери.

От БАМ-Я вече са уведомили Министерство на земеделието, президента на Република България Румен Радев и министър-председателят Гълъб Донев.

“Нашето основно искане е цената на водата да не се коригира от служебния кабинет. Искаме веднага след като се сформира редовно правителство, да се работи по стратегия и политики за водата за поливни нужди. Пример е Румъния, където водата е безплатна за всички земеделски стопани”, обяснява Петков.

Той припомни, че водата за поливане се явява най-важната суровина за всички плодове, зеленчуци и фуражи. И предупреди, че нейната надценка неминуемо ще породи втора вълна на високи цени и ще завърти спиралата на инфлацията.

“Става въпрос за около 6 милиона лева, които са необходими, за да се задържи цената на водата на ниво от сезон 2022. Това е и нещото, което искаме.
Ние, малинопроизводителите, сме първите ползватели на водата. Съответно в срок до две седмици трябва да започнем да поливаме. Ако изпуснем срокът за първите поливки губим до 40% от реколтата си", заключи Божидар Петков.

Екип на Агри.БГ ще следи протеста отблизо.