Фермери от различни краища на България опровергаха категорично абсурдна публикация  на столичен ежедневник за скок на изкупната цена на млякото у нас.

 

Според фермерите твърденията за повишаване на изкупната цена на млякото по региони не отговарят на истината и са тенденциозни, което е в ущърб на малкото останали по селата български производители. Информацията излиза паралелно с нови данни на ЕС за увеличения пазар на сухи млека в производството на млечни изделия в рамките на ЕС.

 

Категорична позиция на фермерите е, че цена от 0,80 лв./л. и повече в България няма. За регион Враца цената е 0,65лв./л. В Добричко - 0,60 лв./л. В Сливенско кравето мляко се изкупува на 0,68 лв./л., а в съседната област Стара Загора - 0,70 лв./л. В област Плевен изкупната цена на кравето мляко е 0,60 лв./л.

 

За цяла България в област Търговище е най-ниска изкупната цена - 0,50лв./л., като фермери се оплакват, че доскоро цената на литър краве мляко е била дори 0,45 лв.

 

Реакцията на фермерите по отношение на обявената нереална цена на млякото идва паралелно с официалната информация на Националния статистически институт ( НСИ ) за Индексът на цените на производител в селското стопанство, който за третото тримесечие на 2013 г. намалява с 20.7% спрямо същото тримесечие на предходната година и със 17.4% спрямо 2012 година.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!