Все още няма яснота дали земеделските производители от района на Петолъчката, където се взривиха складовете с амуниции ще бъдат спрени в опитите им да си приберат реколтата от зърно, лозя и овошки тази година.

 

Само в близкия периметър в радиус от 5 км. от мястото на взривовете има площи с около 15 000 декара обработваема земеделска земя, в която трябва да влязат както комбайни, така и друга земеделска техника. Над 7000 дка. от тези площи попадат в 3 километровата зона за сигурност до село Лозенец.

 

Според лозари от региона, вече няма никакви гаранции дали изобщо ще има реколта, предвид изтърваните срокове за растителна защита. Освен това от страна на администрацията, няма никакво официално становище дали реколтата е безопасна за консумация, предвид възможността след взривовете да има замърсяване по зърното, овошките, зеленчуците и лозята.

 

Зърнопроизводители от региона поискаха обезщетения от страна на Държавата, защото жътвата на ечемик трябва да започне в края на тази и началото на лседващата седмица, но това на практика няма да се случи, понеже обезопасяването на снарядите се очаква да се проточи дълго.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!