След намаляването на цената на водата, поливката стана по-скъпа, заради въвеждането на постоянна такса на водата. Аз използвам много вода. По проект трябваше да купя пивоти, но после ги смених на големи макари. Накрая се отказах точно заради това. Това каза за Фермер.БГ Валери Велев, фермер от Горни Дъбник, Плевенско. Той стопанисва 3000 дка с плодове и зеленчуци – грах, зелен фасул, сладка царевица, пипер, патладжан, дини и пъпеши.
 
 
„Намалявам обемите и се освобождавам от част от техниката за зеленчуците. В България не е добре сега да си много голям, защото реализацията на продукцията е трудна. Техниката си я купувах по мерките. Сега също ми трябваха машини за напояване, за разсаждане, но се отказах от проека, защото смятам, че на този етап е по-добре да се снишим“, коментира производителят.
 
Застраховането
По думите му миналогишната реколта е била добра, с изключение на пипера.
 
„Падна градушка и направи тотална щета при пипера. Когато три години поред се застраховаш и няма събитие, на четвъртата, ако се застраховаш все едно имаш събитие, т.е. – парите, които  ги даваш за застраховка, като ги сумираш, се получава голямо число, а застрахователите не оценяват реално щетата“, каза той.
 
Ако човек разчита на застраховката, че ще го спаси от нещо, няма да стане, допълва Велев.
 
„Ако имам 2 000 лв. разход за производството на 1 дка пипер, аз мога да го застраховам за 500 лв. Това е таблица, по която застрахователите работят. Трябва да правя две застраховки, дозастраховане, но максимумът е 1000 лв. Като платя така три години поред, четвъртата е все едно си взимаш парите. Това е в най-добрия случай“.
 
Напояването
„Използвам много вода. По проект трябваше да купя пивоти, но после ги смених на големи макари, за да отхвърлям работа. Отказах се, защото „Напоителни системи“ намали цената на водата, но след намалението, поливката стана по-скъпа. Това стана с въвеждането на постоянна такса на водата".
 
[news]
Велев прави 15 поливки при зеленчуците.
 
"Таксата за първа поливка е 10 лв./дка, а останалите 14 такси са по 2.80 лв./дка. Това са само таксите. Ако поливам 20 л/кв. м, това е много вода, защото при капковото прави лехи на 1.60 лв./леха ред от ред. Ние не поливаме цялата площ, а всяко коренче. Цената на водата беше 0.16 лв. това ще рече, че за поливане плащам един път такса 10 лв., плюс 20 л по 0.16 лв., което е 3.20 лв. – общо 13.20 лв. за първата поливка, другите излизат по-евтино“, разказа производителят.
 
Водата е по канали и ние оттам взимаме вода с наши помпи, продължи той,
 
„Когато човек има пивот и тръгне да полива по 10 л/кв. м, защото пивотът за 24 часа прави 8 л. Ако искам да правя една поливка атмосферна влага на царевицата – днес 8, на следващия ден 8, на третия ден 8, докато направя 40 л. това ще са 5 поливки. Аз трябва да платя пет такси, защото ги водят пет броя поливки. Не спирам да поливам, искам да вкарам 40 л., но не за един ден, а за пет дни. Пивотът прави един кръг – значи правиш една поливка, безумие. Макарата е много енергоемка, но е много по-мобилна. Мога да сменям блоковете, особено при сеитбооборот, това е важно. Докато пивотът не можеш да го преместиш. Той има най-хубавото и най-лесното поливане, но няма 100% ефективност", заключи Велев.