39-годишен животновъд от варненското село Белоградец отива на съд за жесток побой над пастир, довел до смъртта му, съобщиха от прокуратурата.
 
Зверството се разиграло на 10 август 2014 г. сутринта Билял Б. извел на паша стадо крави на Ермула И., но следобед едно от добичетата се отлъчило. Фермерът научил за липсата от свой познат. Вбесен, той едвам дочакал завръщането на Билял в стопанството.
 
Нападнал го насред двора - удрял го с юмруци и ритници, а после и със сопа, докато пастирът припаднал. Уплашени работници в кравефермата викнали линейка, но Билял се свестил и отказал медицинска помощ.
 
4 дни по-късно състоянието му се влошило. По настояване на местния личен лекар пребитият мъж бил откаран в болница, където го оперирали. Дни след като го изписали, Билял пак бил докаран с линейка в стационара с чревна непроходимост и херния.
Последвала втора спешна хирургична интервенция, при която лекарите установили, че и ребрата на пастира са изпотрошени. Въпреки усилията им на 30 август човекът починал.
 
Близките му настояли за аутопсия, която установила множество рани по цялото тяло, спукан далак и масивен кръвоизлив в коремната кухина. Като причина за смъртта на Билял патолозите посочили многоорганна недостатъчност.
 
Побойникът Ермула, който е на свобода под парична гаранция от 3500 лв. и не се признава за виновен, ще се изправи пред Варненския окръжен съд на 9 септември. Той е обвинен, че е нанесъл умишлено тежка телесна повреда и е причинил по непредпазливост смъртта на Билял, за което законът предвижда от 3 до 12 г. лишаване от свобода.