Делото за изоставеното стадо коне високо в Осоговската планина под връх Руен влиза в съда. Историята на бедстващите в дълбокия сняг животни развълнува хиляди българи преди година.
 
 
Районната прокуратура в Кюстендил е внесла обвинителен акт срещу фермера Петър Пищелов, съобщи БНР. Обвинението към 40-годишния стопанин е за нехуманно отношение към животните по чл. 78 от Наказателния кодекс.
 
По време на планински преход в тежки зимни условия през март миналата година туристи попаднаха на десетки бедстващи коне, изоставени без храна и подслон на голяма надморска височина. Тогава групата намери и мъртви животни. 
 
Разследването по случая продължи няколко месеца. Първоначално туристите алармираха, че от глад и студ в снега са загинали десетки коне. Проверката установи, че мъртвите животни са пет, а доброволци занесоха храна на бедстващото стадо.
 
Снимка: бТВ
 
Обвинението към Пищелов е, че е нарушил изискванията за откриване на животновъден обект в планината, проявил е безхаберие и нехуманно отношение към животните. За това са съставени два акта от Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил.
 
Актовете ще влязат в сила според окончателното решение на съда. Делото е насрочено за 11 март, понеделник. Ако бъде признат за виновен, фермерът е заплашен от глоба до 5 000 лева.
 
Пред репортери Пищелов заявил, че приятелката му е виновна за това част от конете да загинат. Междувременно стадото оцеля, а в планината се родиха и няколко кончета.