Няма как да няма намаление в ставката за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци, при положение че имаме увеличени площи, а нямаме увеличен бюджет. Това каза за Фермер.БГ Атанас Кунчев, изп. директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).
 
„Бюджетът е един и същ. Такъв ще бъде и до края на програмния период. Трябва да разочаровам бранша, ставките няма да се увеличат, а ще намаляват в следствие на програмите, по които развиваме нашите стопанства“, категоричен е Кунчев.
 
 
Тенденциите за развитие на сектор „Плодове и зеленчуци“ и очакваният размер на подпомагането за Кампания 2018 бяха обсъдени на среща в земеделското министерство. На събитието присъстваха представители на бранша. След нея фермери сигнализираха пред Фермер.БГ, че очакваният размер на ставките за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци ще остане същия както през миналата година.
 
Атанас Кунчев обясни:
 
„По време на срещата коментирахме ставките, по-конкретно докъде министерството е стигнало с работата по тях. Разбрахме, че слоят е готов. Представиха ни и предварителните ставки, но окончателните няма да са същите, защото  те са на база само допустимите площи, а не на добива. Нормално е ставката да не е като миналогодишната, защото имаме увеличение в площите. Дали то е голямо или малко, ще видим, когато излязат крайните резултати“, каза председателят на БАПОП.
 
Към момента министерството започва да обследва фактури, касови бележки, приемо-предавателни протоколи, кантарни бележки. Оттук нататък ще има проверки върху част от тези документи, като най-вече на кантарните бележки и приемо-предавателните протоколи. Това се случва по искане на целия бранш плодове и зеленчуци, защото именно там според тях имаше пробив в системата. 
 
Земеделският министър Румен Порожанов също коментира темата пред Фермер.БГ по време на АГРА, като обясни, че агроведомството и ДФЗ ще направят всичко възможно да изтеглят по-рано подпомагането, обвързано с производството на плодове и зеленчуци, като средствата се очаква да бъдат платени на фермерите още през март, вместо през април.
 
Анатас Кунчев коментира и разделението на групи по схемата, което се прилага от тази година.
 
„Не смятам, че това беше най-оптималният вариант. Мнението на асоциацията, която представлявам, е, че за в бъдеще схемите ще стават все повече, защото всяка култура има своята специфика. Дали разпределението е било правилно, ще разберем чак през 2020 г. Предстои ни да работим по новата Обща селскостопанска политика (ОСП) и това за нас ще е едно предизвикателство“, категоричен е земеделският производител.

Атанас Кунчев е на мнение, че схемите ще стават все повече, защото всяка култура има своите особености и точно заради това трябва да има индивидуално подпомагане по себестойност.