Бавно и славно се справихме с недоверието на клиентите, като ги уверихме, чрез дегустации, че продуктите ни наистина са качествени. Срещата на полето и енергията, която то носи, говорят вместо нас. Това каза за Фермер.БГ земеделският производител Росица Телкеджийска.
 
 
Младата фермерка стопанисва 160 дка, като отглежда над 30 вида зеленчуци, биологично производство. Стопанството й се намира в землището на град Кресна и в землището на село Струмяни.
 
„Майка ми е агроном, аз просто поех стъпките й в земеделието. В сектора сме от 2000 година, когато все още биологичното земеделие не беше толкова разпространено в България. Имаше хора, които дори ни казваха, че сме луди. Започнахме с 10 дка, с една земеделска култура. Затвърдихме бизнеса си чрез директните продажби. Постепенно клиентите ни се убедиха в качеството на нашите чисти продукти. Благодарение на тяхното доверие, ние успяхме да се развием“, каза Росица. 
 
Липсата на доверие е ключов проблем.  
 
[news]
„Бавно и славно се справихме със скептицизма и недоверието на хората. Ключът е в това да не се отказваш. Инвестициите са също важна част, трябва да се инвестира, за да подобриш качеството на това, което предлагаш, да повишиш капацитета и т.н.“, категорична е тя.
 
Росица няма проблем с работната ръка. За грижите във фермата, освен на своето семейство, тя разчита и на 20 души, които работят целогодишно в стопанството. Биопроизводството обаче е трудна ниша, особено в България.
 
„Има моменти, в които ти имаш свърхпроизводство на даден артикул – произвеждаш повече, отколкото пазарът може да поеме. Когато консуматорите не са готови да посрещнат час пик на активността на бране на дадена култура, тогава продаваме съответният продукт като конвенционален. В Германия, например, това не се случва или поне не толкова често. Там имат култура на потребление“, обясни фермерът и добави, че у нас липсва плануване.
 
„За да се развиваш трябва да можеш да планираш, а ти нямаш тази сигурност у нас. Ние сме такова стопанство, че днес купуваме една машина, след определен период купуваме друга, с цел да улесним труда си. Имаме план кога, кое производство да увеличим, как да го направим. Не разчитаме на държавата да ни субсидира. Имаме план и лека-полека го следваме“, категорична е Телкеджийска.
 
Очакванията от тазгодишната реколта са положителни.
 
„Времето се изменя много. Трябва да сме внимателни, да наблюдаваме културите, да им даваме това, което им трябва, за да си изведем успешна продукция“, заключи Росица Телкеджийска.