Днес – 5 юни е Световният ден на околната среда. Тази година темата на Световния ден е „Мисли. Яж. Пести". Кампанията се обявява срещу пилеенето и загубата на храна, като посочва, че в световен мащаб според Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), се пропиляват 1,3 млрд. тона храна на година.

Ако храната не се употребява, това означава, че всички ресурси, вложени в производството й, също се губят. Например, нужни са 1000 литра вода, за да се произведе 1 литър мляко, около 16 хиляди литра вода пък се влагат във фуража на една крава, за да се направи един хамбургер. Последвалите парникови емисии от самите крави и по цялата верига на доставка се оказват напразни, когато изхвърлим тази храна, посочват организаторите на инициативата в страната от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН.

Според Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) всяка година 1,3 милиарда тона храна се пропиляват. В същото време 1 на всеки 7 души по света заспива гладен, а повече от 20 000 деца под 5-годишна възраст умират всеки ден от глад. В България годишно остава 700 000 тона неоползотворена храна, докато 1,6 милиона сънародници живеят в нужда. За 2012 година екипът и доброволците на Българска хранителна банка са събрали 195 тона храна, която се равнява на 490 000 обяда.

Огромни количества продукция никога не достига от нивата до масата. Поне 1/3 от всичко, което се отглежда на планетата, се губи между полето и потребителя. Това е етичен, икономически и природен проблем, като се имат предвид огромните загуби на енергия, вода, тор и други вложения в резултат на производството на храна, която така и не се изяжда.

Производството на храна в световен мащаб заема 25% от обитаемата земя и е отговорно за 70% от изразходваната прясна вода, която употребяваме, 80% от обезлесяването и 30% от емисиите на парникови газове. Това е най-големият фактор за загуба на биоразнообразието и изменението на земната покривка, изтъкват от ООН.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!