Европейските субсидии са в помощ на производителите, но според мен са ниски и недостатъчни, а земеделието, изисква влагането на много средства. Това каза за Фермер.БГ Златина Ур, ръководител на Селекционно-генетичния отдел към Института по растителни генетични ресурси „К. Малков“ - Садово .
 
 
Според нея в последните години фермерите доста се интересуват от иновациите в сектора и внедряването на нови технологии са гаранция за успех.
 
„Вярвам в развитието на българското земеделие и производството на качествена и конкурентноспособна продукция“, коментира тя.
 
Тя разказа, че в момента екипът й разработва нови сортове обикновена зимна пшеница с високи добиви и много добри технологични качества.
 
„Можем да се похвалим и с нови сортове сусам, пригодни за механизирано прибиране. Вече няколко години печелим конкурса за иновации на международното изложение АГРА и изложението на изобретателите в София“, разказа Златина Ур. 
 
По думите й българските сортове не отстъпват на тези от чуждата селекция, даже ги превъзхождат, просто е необходима добра реклама.