Сушите, наводненията, пожарите и бурите, които са се увеличили в сравнение с миналото, водят до намаляване на капацитета на земеделската продукция в целия свят, отбелязват депутатите от Европейския парламент. Те приеха резюлюция с която се обръщат към Европейската комисия и я предупреждават, че трябва да фокусира вниманието си към земеделския сектор, подчертавайки, че той се нуждае от повече субсидиране.

За да се гарантира продоволствената сигурност в ЕС, е необходима силна обща селскостопанска политика, се казва в приетия текст. Трябва да се обърне спешно внимание на намаляването на доходите на фермерите, което се дължи на увеличаващите се разходи за изпълнение на стандартите на здравеопазването, околната среда и грижата за животните, подчертават депутатите. В рамките на бъдещата обща селскостопанска политика трябва да се предостави ключова роля на инструментите за пазарна интервенция, се казва в текста на резолюцията.

Тъй като селското стопанство е ключов икономически сектор в развиващите се страни, ЕП настоява за увеличаване на финансовата помощ за този сектор в подкрепа на въвеждането по-ефективни и по-устойчиви земеделски практики. В допълнение, собствеността на земя трябва да бъде насърчавана с цел намаляване на бедността и засилване на хранителната сигурност, допълват депутатите.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!