Европейските потребителите започват да консумират все повече пилешко месо заради високите цени на качественото агнешко месо. Повишаването на разходите за живот са сериозно изпитание за сектора, пише Agriland.ie.

Агнета у нас се изкупуват по 8,68 лв./кг (инфографики)

Съгласно данните на ирландската система за проследяване на цените на агнешкото Bord Bia, в края на октомври 2022 г. най-скъпа агнешката пържола е била във Франция - 8 евро за кг. Следва Испания с 7,28 евро/кг.

В Ирландия килограм агнешко месо е струвал средно 6,13 евро/кг, а във Великобритания - 6 евро/кг.

Колкото до двата най-големи световни пазара на агнешко - Нова Зеландия и Австралия, средната цена в края на октомври е била съответно 5,23 евро/кг и 4,81 евро/кг.

Макар за производителите цените да звучат добре, разходите за отглеждането на месодайните овце растат всяка година, част от които са поддържането на пасищата и осигуряването на ветеринарни препарати.

Като цяло заради европейската криза и намаляването на доходите на населението търговската среда в ЕС за агнешко месо се усложнява. Намалява търсенето на редица пазари. Мнозина вече не могат да си позволяват да купуват от високо ценения протеинов продукт и поради това предпочитат да сложат на масата пилешко.

В момента компаниите, които изнасят агнешко месо, гледат с надежда към Китай като нов пазар за реализиране на продукцията. Традиционно страната е водещ консуматор на свинско месо.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Сравнение: Какви субсидии получават румънските овцевъди?

Как го правят: Румънски фермер гледа 1000 овце върху 1000 дка пасища

Млад фермер: Спрете да говорите за пари, те убиват желанието за работа