Румънските овцевъди получават далеч по-ниски субсидии тази година на фона на своите български колеги. До този извод стигнаха овцевъди и козевъди, членове на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и техните румънски колеги. Дискусията се проведе по време на най-голямото селскостопанско изложение в Румъния - IndAgra.

Румънски фермер гледа 1000 овце върху 1000 дка пасища

Румънските фермери обясниха, че субсидията, която те получават за пасищата е около 20 евро/дка, като тя е комплексна от 5 мерки, подобно на новите правила, заложени в българския Стратегически план.

През настоящата година националното им доплащане ще бъде около 2 евро за овца- и коза-майка и 17,5 евро за овце- и кози-майки под селекционен контрол. Фермерите не получават субсидия за продадено агне, нито за мляко. Няма и изискване за доказване с фактури.

“Тази година субсидията в България за една овца- и/или коза-майка е около 100 евро”, каза от своя страна Симеон Караколев - съпредседател на НОКА.

В Румъния вълната от овцете основно се гори, тъй като наказанията за изхвърлянето и/или заравянето й, са затвор. 

Почти всички румънски овцевъди агнят 3 пъти за 2 години, като в северната ни съседка има малко над 12 млн. Овце и почти 90 % от поголовието са автохтонни, месодайни и тънкорунни породи.

В северната ни съседка се субсидират овце до 7-годишна възраст, като в България таванът е до 8-годишна възраст. Разликата е, че румънските овцевъди получават субсидия и за мъжките животни до 6-годишна възраст, а у нас те не се субсидират. 

В страната има и заложен таван на подпомагане - субсидират се до 500 броя овце

“Именно затова много колеги с повече животни раздробиха стопанствата си. Всичко е реално и законът не го забранява. Все пак и останалите 500 овце имат нужди, нали?”, обясни един от румънския фермери.

По думите на животновъдите, румънските фермери минават през същите трудности като българските им колеги.

“Вече купуваме фуражи от България, защото ги намираме по-евтино!”, обясниха те и добавиха, че в момента агнешкото месо се продава на 3 евро/кг живо тегло, а преди Великден цената достига до 4 евро/кг живо тегло.

Друга основна тема на дискусията бяха пасищата. Оказва се, че румънските фермери получават 200 евро/ха субсидия за изпасване. 

“Тези 200 евро/ха се дават за изпасване, като са част от схема, която има общо 5 етапа. И при нас има процедура по раздаването на пасищата, затова си направихме асоциация и взехме под наем цялата земя около нашите ферми за около 25 години. Наемът е 3 лв./дка на година. Съответно субсидията, която получаваме за пасищата е около 20 евро/дка”, заключиха румънските фермери.