Европейската сметна палата ( ЕСП )излезе с доклад за мярка 121 и по-скоро за подобряване потенциала на ефективността на мярката спрямо по-доброто насочване на финансовите средства и постигането на по-висока ефективност.

 

Въпреки че мярката е постигнала своята основна цел — модернизацията — това е почти неизбежно, тъй като всяка една инвестиция или закупуване на ново оборудване постига някаква степен на модернизация. Настоящият одит на изпълнението провери дали помощта от ЕС за модернизацията на земеделските стопанства е насочена към приоритетите на ЕС и към специфичните нужди в държавите членки.

 

Някои от проверените държави членки много ефективно ориентират разходите си към приоритетите на ЕС и към свои специфични нужди, като са определили процедури за подбор на най-добрите проекти, докато случаят не е такъв при други държави членки, защото техните системи за насочване са слаби, или те не прилагат на практика добрите критерии за подбор, които са установили. Тази липса на насочване на нивото на държавите членки се допълва от факта, че Комисията одобрява някои програми за развитие на селските райони (ПРСР), които не насочват достатъчно добре помощта, и по-специално не са определили процеса или критериите, които ще бъдат прилагани за подбор на проектите.

 

Освен това процедурите за установяване на жизнеспособността и устойчивостта на дадено земеделско стопанство или на инвестиционен проект не са ефективни във всички държави членки, докато потенциалната ефективност на допълнителното финансиране, отпуснато с цел по-сериозно укрепване на специфични приоритети на ЕС, е нарушена от липсата на ефективни механизми за насочване.

По отношение на резултатите по мярка 121, информационната система не генерира актуална и надеждна информация, за да улесни мониторинга на резултатите по мярката и да покаже нейния принос към постигането на приоритетите на ЕС.

 

Палатата отправя към ЕК следните препоръки за подобряване на ефективността на мярка 121:

► Комисията следва да не одобрява ПРСР, освен ако те не покажат, че помощта е добре насочена и включат ясни и подходящи критерии за подбор, насочени към приоритетите на ЕС и към националните или регионалните нужди;

► Комисията следва да гарантира, че през предстоящия програмен период ще се получава подходяща и надеждна информация;

► Комисията следва да предложи законодателство, което да направи изискването определени мерки и бюджетни средства да бъдат отделени за специфични приоритети част от съответните регламенти на ЕС, за да се гарантира, че финансирането ще има допълнителен ефект.

 

На държавите членки се препоръчва да въведат ефективни пропорционални на риска процедури, за да гарантират, че не се отпускат безвъзмездни средства за проекти, при които е под съмнение финансовата жизнеспособност на инвестициите или устойчивостта на земеделското стопанство.

 

Мярка 121 финансира инвестиции в земеделски стопанства. Тези инвестиции могат да варират от обикновени предмети, като земеделски инструменти и дървени щайги за плодове до сложни проекти като инсталации за биогаз. Нейният специфичен бюджет от ЕС възлиза на 11,1 милиарда евро (финансирани чрез ЕЗФРСР), които представляват приблизително 11 % от всички планирани разходи на ЕС за развитие на селските райони в Съюза за целия програмен период 2007—2013 г. Всички държави членки са избрали да използват мярка 121.
 

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!