Европейската реколта`2017 от сорго се превърна в най-добрата за последните 10 години, като е отчетено значително увеличение на производството. Това се обяснява с увеличаване на засетите площи и по-високо ниво на продуктивност, сравнено с 2016 г., информира agroportal.ua, позовавайки се на данни на организацията Sorghum ID.

Площите с домати скочиха с над 400%

Климатичните години са позволили да се ограничи водния стрес по време на фазата, когато растенията са най-чувствителни към него.

Отчитайки сумата на активните температури, по-голямата част от реколтата е събрана доста рано – в периода от средата на септември до средата на октомври. Показателите за влажност са били най-често под 20%, а в някои страни дори под 15% - Румъния, Украйна и Русия.

Енергийната ценност на соргото, произведено в Европа, остава висока: 3845 ккал / кг сухо вещество.

При средно съдържание 3845 ккал/кг сухо вещество, соргото от реколта` 2017 г. потвърждава своята висока енергийна ценност за фуражи за птицевъдството. Този показател е равностоен на показателя от 2016 г. (+14 ккал/кг сухо вещество) и д 53 ккал/кг сухо вещество превишава средния показател за последните 5 години  (3792 ккал/кг сухо вещество).