Европейската комисия удари шамар на България за старта на новата ПРСР 2014-2020. Оказва се, че изпратената в Брюксел проекто-програма е пълна с концептуални грешки и Европейската комисия иска генерални промени в така разписаните мерки.
 
Пред Фермер.БГ от Националната асоциация на зърнопроизводителите заявиха, че вече са разгледали доклада на ЕК относно проекта на Програмата за развитие на селските райони, която бе изпратена в Брюксел за съгласуване.
 
„Колкото и злорадо да звучи се радваме, че някой друг все пак е видял слабите места на тази програма за развитие на селските райони и то доста, ако можем да кажем в драстичен вид“, коментира пред Фермер.БГ Наталия Тодорова, изпълнителен директор на НАЗ по повод критичния доклад на ЕК относно проекта на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020). Забележките на ЕК са общо взето основополагащи и ако Министреството реши да тръгне да отговори на всички тези забележки, ще се окаже че трябва да направят нова програма, посочи още Тодорова.
[news]
От доклада на ЕК става ясно, че има размиване между анализа на отделните сектори в земеделието и в последствие определените силни и слаби страни, заплахи и възможности в SWOT анализа на проекта на програмата. Именно заради противоречията в направения анализ, според ЕК са изведени и погрешни нужди и приоритети. Това всъщност означава, че целите на програмата няма да могат да бъдат постигнати.
 
"Когато не са изведени правилните приоритети или както и ЕК посочва, извадени са такива приоритети, които в последствие с прилагането на мерките няма да бъдат реализирани и това обезсмисля целите на програмата", допълни още Наталия Тодорова.
 
Всички забележки, които НАЗ и останалите браншови организации предварително са изпращали многократно на МЗХ  са залегнали в доклада със забележките на ЕК относно проекта на програмата. 
 
Възниква въпросът, кога ще бъдат отстранени забележките посочени в доклада, за да може да бъде изпратена програмата отново за одобрение.
 
„От Министреството твърдят, че вече са започнали работа по тях, някои вече са били отстранени. Не е ясно обаче ще успеят ли  да отстранят всички забележки, тъй като това наистина е равносилно на написване на нова програма“, отбеляза Тодорова.
 
„Ние сме в готовност да помогнем с добри предложения там, където можем. Трябва всеки да зарови томаховката и с общи усилия да се опитаме да изготвим една добра и работеща програма, която да е в полза на българските земеделски производители“, заключи Наталия Тодорова.
 
 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!