Европейската комисия прие днес законодателни предложения за ветеринарномедицинските продукти и медикаментозните фуражи, съобщиха от Комисията.
 
Целта на предложението за ветеринарномедицинските продукти е да се осигурят повече лекарства в ЕС за лечение и превенция на болестите по животните. 
 
От ЕК посочват, че предложените правила за видове с по-малко стопанско значение — пчели, кози, пуйки, коне и др. — са приети в подходящия момент, тъй като понастоящем за тях липсват лекарства.
 
Предложеният регламент надгражда съществуващите правила на ЕС за ветеринарномедицинските продукти. Благодарение на тях на пазара могат да се пускат само лекарствени продукти, които са получили разрешение за търговия. Правилата обаче са опростени, за да се даде възможност за разработването на подходящи лекарства за животните в ЕС. Това намаляване на бюрократичната тежест ще улесни както процедурата по издаване на разрешения за търговия, така и мониторинга на страничните ефекти (фармакологичната бдителност).
 
Тонио Борг, европейският комисар по въпросите на здравеопазването, заяви: „Tези законодателни предложения представляват значителен напредък за общественото здраве — с тях се въвеждат мерки, които допринасят за борбата с нарастващата заплаха от антимикробната резистентност (AMР), като по този начин се запазва ефективността на антибиотиците както за хората, така и животните.“ 
 
 
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!