Българският евродепутат Иво Христов и неговата колежка от Румъния Кармен Аврам внесоха предложение от бюджета на ЕС за 2020 г. да бъдат отпуснати допълнително 70 млн. евро за борба с Африканската чума по свинете (АЧС).

ДФЗ спира проверките на свиневъдни ферми в цялата страна

„Идеята е Фондът за спешни мерки да разполага с по-голям финансов ресурс, който да бъде предоставян на държавите членки, а оттам - на фермерите, за справяне с последиците от АЧС“, съобщи Иво Христов във Фейсбук.

Предложенията за отпускане на допълнителни средства са две.

Едното е за увеличаване с 50 млн. евро на перото „Фонд за спешни мерки, свързани със здравето на животните и растенията“. 

Другото предложение е за допълнителни 20 млн. евро в перото „Осигуряване на по-висок здравен статус на животните и висока степен на защита на животните в Съюза".

„Това е необходим ресурс, защото на практика перспектива за край на разпространение на чумата няма. Налице е постоянен ръст на заболеваемостта и икономическите щети граничат с икономически срив за сектор, който има много добри показатели и ръст през последните няколко години в България“, коментира Иво Христов.

Целта на второто предложение конкретно е да бъдат предвидени допълнителни 20 млн. евро за проучване и разработването на ваксина срещу Африканската чума по свинете.

Ваксина срещу заболяването засега няма. Очакванията са, че създаването й ще отнеме между 6 и 8 години

„В САЩ вече се работи в това направление, макар че там заболяването не е разпространено. При все това САЩ търгуват със страни, където има огнища на африканската чума по свинете“, допълни евродепутатът.

С разработването на такава ваксина в Европа ще се намали вероятността ЕС да стане зависим от трета страна, която не е член на Съюза, ако там бъде създадена ваксина срещу това икономически много опасно заболяване.

„И двете предложения се отнасят бюджета на ЕС, но идеята е допълнителните средства да бъдат насочени към най-засегнатите страни членки“, отбеляза Иво Христов.

Той припомни, че по информация на Главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ на ЕК (ГД SANTE) от началото на годината до средата на този месец има регистрирани 3 548 случая на Африканска чума по свинете в ЕС. От тях 334 случая са при дивите прасета и 3 214 при домашни свине в индустриални комплекси и лични стопанства.

В България щетите от заболяването се увеличават драстично, изтъкна евродепутатът.