Европейските земеделски стопани за втора поредна година залагат на по-малко площи с рапица, но пък на повече зимни зърнени култури.

Есенната сеитба до момента

Това сочи анализа за месец октомври на Европейската агенция за мониторинг на културите (MARS). Експертите представят цялостната картина в Европа, която през последните два месеца се характеризира с твърде малко дъжд и високи температури.

В повечето части на Европа от средата на октомври се наблюдават благоприятни метеорологични условия за засяване на зимни култури и прибиране на останалите летни култури. За съжаление обаче тези благоприятни условия дойдоха твърде късно за засяването на маслодайна рапица в няколко от големите държави членки на ЕС. При тях сухото време не позволи сеитбата на рапицата.

Именно заради това от MARS очакват европейската площ на рапицата да падне под нивото от предходната година от 5,2 милиона хектара (реколта 2020) и също под 5-годишната средна стойност.

За разлика от това, кампанията при зимните зърнени култури беше завършена навреме и то при много добри условия в повечето части на Северна Европа. Честите дъждове през октомври обаче се забавиха и затрудниха сеитбата в много части на Западна, Централна и Югоизточна Европа.

По-сухите условия през ноември позволиха да се компенсира първоначалното изоставане при сеитбата в страните от Бенелюкс, Франция, Германия и Полша.

Първо прекалено сухо, после прекалено влажно - площите с рапица се свиха на европейската карта

Началото на сеитбата на рапицата също беше силно затруднено тази година от сушата. Площта, обработвана на европейско ниво, вероятно ще бъде по-малка от миналата година, както и от средната за последните пет години.

Според MARS сеитбата на рапица е било особено засегната в следните страни: България, Франция, Германия, Румъния, Украйна и Обединеното кралство. От средата на септември нататък имаше много дъждове във Франция и Германия, което направи възможно засяването на някои късни сортове.

Изнесохме първия слънчоглед от новата реколта

В допълнение към предизвикателните метеорологични условия, MARS обяснява и спада в отглеждането на културата - особено във Франция и Обединеното кралство. Според тях поради големия риск много земеделски производители вече не искат да отглеждат културата най-вече заради разочароващите добиви през последните няколко години.

Именно такава е ситуацията в Унгария, където метеорологичните условия бяха по-благоприятни по време на сеитбата на маслодайна рапица тази година, лошите добиви през последните години са основната причина за спада в сеитбената площ, пише MARS. В Югоизточна Европа - България, Румъния, Украйна - цялата сеитбена кампания беше възпрепятствана от изключително сухи метеорологични условия, така че площта на засяване също вероятно ще бъде по-ниска от предходната година и под 5-годишната средна стойност.

В балтийските страни, Дания, Швеция и Полша, от друга страна, условията на сеитба бяха особено благоприятни. Достатъчната влажност на почвата осигури добро начало на покълване и поникване. А площта, която се обработва за зимна рапица, се очаква да бъде по-висока от миналата година. Силните валежи през първата половина на октомври в Полша, Чехия и Словакия обаче означават, че растенията са все по-изложени на преовлажняване.

Очаква се по-голяма площ за зимни зърнени култури

В Ирландия и Великобритания до началото на ноември почти 90% от зимните култури вече са били положени в почвата. По данни на MARS сеитбата се е състояла предимно през септември и октомври, въпреки че почвените условия бяха повлияни от честите дъждове. В страните от Бенелюкс много влажната първа половина на октомври значително забави напредъка на сеитбата, особено в западните провинции. Благоприятните метеорологични условия през третата седмица на октомври и началото на ноември обаче спомогнаха за завършване на сеитбата навреме.

Във Франция, Германия и Полша честите дъждове забавиха сеитбата през октомври, като по-сухите условия през ноември доведоха до изоставането. В тези страни площта, обработвана със зимно зърно, ще бъде по-голяма от миналата година и се очаква, че в някои страни, като Белгия, Холандия, Полша, площта, обработвана със зимно зърно, ще надхвърли средното за 5 години.

Добри условия, но високо нападение от вредители при зимната пшеница

Почвената влага и температурните условия са предимно благоприятни за появата и ранното развитие на зимните култури. Тези условия обаче бяха дбри и за развитието на вредители. По-специално във Франция, Белгия и Холандия се съобщава за повишен риск от листни въшки.

Борислав Горанов: Отложихме сеитбата заради страх от вредители

Обилните дъждове в Източна Чехия и Словакия обаче забавиха сеитбата на зимни зърнени култури и създадоха лоши условия за ранното развитие на зимните култури. В Унгария, България и Румъния сеитбата също се забави от обилни валежи в началото на октомври, но времето се подобри към края на месеца.

MARS вярва, че ако условията останат благоприятни, планираната сеитба на пшеница може да бъде завършена навреме. Това обаче може да не е така при зимния ечемик.

В Гърция и Италия сеитбата на зимни зърнени култури (включително твърда пшеница) напредва добре. В Испания и Португалия валежите в края на октомври благоприятстват началото на сеитбата с достатъчно почвена влага за покълване и поникване.