В Европейския съюз (ЕС) влизат в сила ограничения за вноса на продукти от животински произход от трети страни с цел лично потребление, това съобщава РИА Новости, позовавайки се на митническата служба на Литва.

Няколко страни забраниха вноса на свинско от Унгария заради АЧС

Информираме, че се ограничава вноса на продукти от животински произход за лично потребление от трети страни на територията на ЕС. Забранено е внасянето на месо, мляко и млечни продукти. Забраната влиза в сила с цел избягване на заразяването на животни с Африканска чума по свинете, уточняват от учреждението.

Както стана известно, ограниченията не ангажират страни като Андора, Лихтенщайн, Норвегия, Сан Марино и Швейцария.

На територията на страните от ЕС е забранено да се внасят: месо и месни продукти (прясно или преработено месо, включително птици, мазнини, колбаси, месни консерви, хлебни изделия с месо, сосове или супи с месо), мляко и млечни продукти, фураж за домашни животни, в състава на които има месо или млечни продукти, се казва още в съобщението.

Уточнява се, че единствено изключение правят млечните смеси за деца, а също така и стоките, предназначени за детско хранене. Техният внос не е забранен.