Американският президент Доналд Тръмп поиска по-добри търговски условия за САЩ от Европейския съюз (ЕС), както и от Китай, Япония, Канада и Мексико. Преговарящите от ЕС заявиха, че в дискусиите ще бъдат включени всички промишлени стоки, сред които и автомобилите, но категорично селското стопанство няма да участва в преговорите. Това каза  еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом, пише Ройтерс. 
 
 
Според експерти това е огромен удар за американските фермери, които искат да пласират продукцията си на европейския пазар.
 
„Много ясно отбелязахме, че селското стопанство няма да бъде включено в обхвата на преговорите“, обясни Малмстрьом пред журналисти.
 
Еврокомисарят говори след среща с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и преди друга среща с американски и японски представители, на която ще обсъдят реформата на Световната търговска организация (СТО) тази седмица.
 
В сряда, републиканският сенатор Чък Грасли от Айова коментира пред журналисти, че селското стопанство трябва да бъде част от споразумението, ако ЕС все пак иска да се стигне до подкрепа от законодателите. Айова е най-добрата държава, произвеждаща царевица, допълни сенаторът.
 
"Не знам как някой в ​​Европа, който иска да сключи споразумение за свободна търговия с нас, може да очаква, че ще го получи чрез Сената на САЩ, ако не искате да преговаря и за селското стопанство", каза Грасли.
 
Европейската комисия уточни, че подготвя два преговорни мандата - единия за премахване на митата при промишлените стоки, а другия за работа по евентуално регулаторно сътрудничество в области като фармацевтиката, медицинското оборудване и киберсигурността.
 
Все още остава неясен въпросът кога точно ще се проведат официалните преговори. Експерти от двете страни ще обсъдят техническите въпроси тази седмица.