Феноменът Ел Ниньо отново усложни обстановката в южната част на Мадагаскар. В селските райони, 80% от население, страда от продоволствена несигурност, тъй като сушата е техният най-голям враг, съобщава EurActiv. В южната част на Мадагаскар не е валяло от месец януари насам. 
 
"Обикновено дъждовният сезон продължава от месец ноември до месец март, но тази година за последно валя през месец януари", обясниха местните хора.
 
Тази година в региона се наблюдава най-тежката суша от 35 години насам, породена от явлението Ел Ниньо, който опустошава редица страни в Южна Африка. 
 
Продължителна суша осигури страховете на голяма част от населението, относно прехраната им. По последни данни от месец февруари, 1.1 милиона души в седемте най-засегнатите райони в Мадагаскар, не са сигурни за прехраната си. Това е около 80% от селското население в региона.
 
"Страната ни е изпаднала в тази тиха хуманна криза" каза Елке Уиш, представител на УНИЦЕФ за Мадагаскар.
 
"На юг от Мадагаскар земите са засегнати от явлението Ел Ниньо, но проблемът със сушата няма да изчезне с края на явлението. За нашия район сушата е нещо хронично", отбеляза тя. 
 
Земеделските производители в тази част на Мадагаскар отглеждат основно царевица и маниока, като отсъствието на дъжд не дава право за избор на фермерите. Жителите на най-отдалечените села понякога са принудени да разчитат на други насаждения, като кактуси, например, въпреки ниската им хранителна стойност, за да могат да се прехранват.