Съветът по европейски въпроси одобри проекта на позиция на България за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 18 юли в Брюксел.
 
Очаква се на него Комисията да представи актуална информация за ситуацията на пазара, по-специално по отношение на секторите на млякото и млечните продукти, свинското месо и плодовете и зеленчуците, както и да представи нов пакет от мерки за подпомагане. Актуална информация се предвижда да бъде предоставена и по отношение на международната търговия със селскостопански продукти, след което министрите ще обменят мнения.
 
ЕК ще информира също така за резултатите от направения преглед на разпоредбите за екологизиране след първата година на прилагането им и ще очертае следващите стъпки за опростяване на изискванията за озеленяване. В рамките на предвидения обмен на мнения по темата България ще потвърди, че хармонизирането и опростяването на критериите за екологично насочени площи ще има положителни последици за администрациите и земеделските стопани.