Европейската комисия одобри нова държавна помощ „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“.
 
 
За това информира зам.-министър Вергиния Кръстева по време на среща със земеделски производители в Русе, съобщиха от пресофиса на агроминистерството. 
 
Схемата за държавна помощ е разработена и ще се прилага по предложение на браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“, която председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) Божидар Петков оповести първо пред Фермер.БГ през октомври миналата година. Тя е насочена за покриване на част от разходите за реализация на инвестиции в машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция.
 
Предвижда се чрез подпомагането да се покрият до 50% от разходите за купуване на такава техника от страна на държавата, но не повече от 120 000 лева, се казва в съобщението на министерството. 
 
„С тези 7,2 млн. лв. искаме да подкрепим българските производители в процеса на събиране на продукцията им. По този начин те ще бъдат още по-конкурентоспособни, както на българския, така и на европейските пазари“, подчерта Кръстева.
 
По думите й следващата стъпка е бюджетът  и указанията да бъдат одобрени на Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), което ще стане в най-скоро време.
 
Кръстева подчерта още, че България иска увеличение на бюджета за обвързана подкрепа и разширяване на секторите, които обхваща в новата Обща селскостопанска политика. По думите й обаче, важните решения предстоят през септември тази година, след изборите за Европейски парламент.
По време на срещата бяха обсъдени теми, свързани с Кампания 2019 г.