От лятото на миналата година до днес цената на фуражната пшеница се е увеличила със 110% на Лондонската стокова борса, отчитат анализаторите. Това е рекорд, който не отчитан до този момент в историята.

Освен при фуражната пшеница за първи път се наблюдават рекордни скокове и при други основни суровини. Икономическите анализатори на пазара обаче предупреждават, че пикът не е достигнат. В момента има застой и леко успокояване в цената на хлебната пшеница. Съществуват механизми, които се очаква скоро да бъдат задействани за да бъде укротена цената на зърното, твърдят лондонските специалисти.

От ЕК посочват, че ако бъдат застопорени цените на суровините, това до известна степен ще се отрази благоприятно и върху цените на храните, а от там и на потребителската кошница. По този повод в Европейският съюз планира да намали вносните мита за зърното и други хранителни стоки в условията на бързото нарастване на техните цени. От аграрния комитет в ЕК коментират, че се подготвя директива, по силата на която се намалява митото за вноса на фуражна пшеница, ечемик и захар.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!