Наскоро Евростат представи класация на най-големите производители на билки и подправки в Европейския съюз. Цифрите отреждат на България първото място с 81 хил. тона, следвана от Полша и Испания. Само 15% от билките обаче, които се произвеждат у нас, остават за вътрешния пазар, каза Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите в България, пред Bloomberg TV.
 

Mента, маточина и липа имат ниска рентабилност, когато се изнасят като суровина

Най-активна е търговията с мента, маточина и липа, обясни експертът. Изнасяме ги с тонове, но тяхната норма на печалба е до 5%. После те се връщат у нас като отработени продукти с около 200–300% надценка. Ето защо все повече производители търсят възможност да продължат обработка на билките под формата на екстракти, етерични масла и лекарства, допълни той.
 
 

Бабини зъби и здравец носят по-голяма печалба

Според Елмазов българските билкари трябва да се спрат на продукти, които дават висока норма на печалба и ни дават предимство пред другите страни по отношение на качеството. За пример той дава билката бабини зъби, която у нас се отглежда с много висока концентрация на активното вещество. Българският здравец пък е една от малкото суровини, от които може да се произведе висококачествено етерично масло. Ето защо отглеждането му в по-големи количества би трябвало да се насърчава, убеден е експертът.
 

Таксите за признаване на биопроизводството не съответстват на възможностите на билкарите у нас

За да се увеличи нормата на печалба от едно растение, то би могло да се отглежда биологично. Елмазов е убеден, че едва ли не във всеки селски двор би могло да има биологично производство. Сегашната икономическа обстановка улеснява дребните производители, тъй като те нямат възможност да купуват химически торове и са биопроизводители по естествен път. Но за да се регистрират като такива, те трябва да плащат непосилно високи такси, които съсипват разликата в цените, категоричен е той.
 
 

Химикалите в билкопроизводството увеличават добива, но унищожават почвата

По думите на Елмазов през последните години се увеличава култивираното отглеждане на билки в страната. Масова практика е третирането с химикали, за да се получат по-високи добиви. Те обаче действат деструктивно на почвата. Той апелира към използването на повече чисти терени, технологии и техники, които позволяват растеж на култивираните билки без увреждащи химикали.
 

България може да се поучи от Китай, която направи индустрия от своето билкарство

Като всички производители билкарите също срещат трудности с недостатъчното подпомагане от държавата и липсата на работна ръка. Голяма част от билкопроизводството разчита на много ръчен труд. Териториите със запазена природа обаче, в които може да се произведе чисто лечебно растение, са обезлюдени. Елмазов вижда светлина в тунела, ако държавата поеме определени ангажименти и вземе пример от Китай, която успешно развива своето билкарство.