Пожар пламна в ечемична нива по време на жътва край монтанското село Василовци, съобщиха от полицията в Монтана.

Мълния подпали пшеница в Сливенско

Сигналът за пожар в нива е подаден към властите в община Брусарци на 27 юни, събота. Запалил се е блок с узрял ечемик, докато комбайн жънел в него. Огънят бързо обхванал голяма част от масива и стърнище в близост до него. 

Унищожени са 200 декара с продукция и 200 декара сухи треви. 

Благодарение на намесата на пожарникарите от Лом и Брусарци са спасени други 200 декара узрял ечемик. Предполага се, че огънят е пламнал заради техническа неизправност в комбайна. Предстои преглед на машината. По случая е образувано досъдебно производство, уточниха от полицейската дирекция в Монтана.

Щетите от пожара са оценени на около 30 000 лв.

Едно от най-важните изисквания в пожароопасния сезон е техническата изправност на селскостопанската техника, която трябва да е в изрядно състояние, за да бъде допусната в земеделските площи. 

През почивните дни имаше поредица от пожари в житни ниви в цялата страна. 70 декара пшеница са изгорели при пожар в землището на силистренското село Смилец. Пожарът е възникнал на 27 юни малко преди полунощ, съобщиха от полицията в Силистра. Огнеборците потушили пожара, преди да унищожи 500 декара посеви.

Житни култури са изгорели при пожар и край свиленградското село Левка. На 27 юни около 10:30 часа е подаден сигнал за горяща земеделска обработваема площ, собственост на 44-годишен жител на Свиленград. Изгорели  са 15 дка житни култури.

Детска игра предизвика пожар в близост до ожъната нива с ечемик  край село Тръстика, Търговишко. Огънят бързо се е прехвърлил в ожънатия блок и е обхванал около 300 декара. Други 700 дка посеви са били спасени от пожарникарите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пожар пламна в пшеничен блок край Нова Загора

6 съвета как да предпазите агромашините от пожар

Пожари продължават да изпепеляват пшеницата в Добруджа